2020-03-09
近排好少出街 咁啱有朋友約我去西貢玩 難得出街就順便睇下附近有咩好食 最後決定嚟白沙灣食Omakase呢間食之劇場主要都係食Omakase total有三個set 我就揀咗Umi Set值得一提嘅呢度嘅水係用咗日本白神山水 所有嘅菜式都會用白神山水嚟烹調嘅3 kinds of AppetizerAppetizers用咗個木盒嚟裝住 打開仲會有煙燻嘅效果 好夢幻仲有檀香嘅香味 三款appetizers 分別有最左嘅螢光魷魚 中間嘅京都銀杏同埋右邊鮟鱇魚肝 魷魚好新鮮個底仲有凍豆腐 銀杏食落去暖暖地 鮟鱇魚肝食落唔會好腥 仲加咗柚子汁嚟調味2 kinds of Seasonal Sashimi兩款sashimi分別有北海道帶子同埋深海池魚 配白鼓油 帶子非常之厚肉 好鮮甜 深海池魚中間包住魚肝都幾特別 食落好新鮮爽口Steamed Egg蟹膏鰻魚茶碗蒸 蟹膏味非常之香濃 蛋蒸得好滑溜 入面仲有鰻魚 口感好豐富Grilled Dish甲羅燒配烤多士 呢款甲羅燒冇落到蟹膏味道比較清 蟹子份量好足食落脆卜卜 配埋烤多士真係一流Handroll Sushi用白飯魚整成嘅卷物都係第一次食 平時食開
3 kinds of Appetizer
2 kinds of Seasonal Sashimi
Steamed Egg
Grilled Dish
Handroll Sushi
用白飯魚整成嘅卷物都係第一次食 平時食開嘅銀魚乾都比較硬 白飯魚嘅卷物就冇銀魚乾咁硬 食落都幾特別
Soup
豆腐麵豉湯 豆腐好香滑 麵豉湯冇味精味
Dessert
甜品係我最期待嘅環節 果然冇令我失望 有十勝紅豆羊羹 紅豆味濃郁 甜度啱啱好 仲有士多啤梨味雪糕同埋福岡草莓 真係好滿足呀