2018-12-19 91 浏览
一登龍門,升價十倍。進駐銅鑼灣核心地帶,位於登龍街眾多食肆,每間都想自己嘅身價升價十倍,但前提要野食水準有一定水平。今日呢間居酒屋絕對係高水準。餐廳叫塩玉居酒屋。門面配合一d聖誕裝飾,好有節日氣氛。旁邊有好多繪馬,整成一幅牆,好有心思,上面有2個東瀛特色嘅面具(有點嚇人)。入面環境都相當唔錯,好有氣氛。位置相當闊落,唔會覺得逼。菜牌,選擇都好多樣化,價錢都算公道。落單時位靚仔,強烈推薦我地試一個日本蛋黃天婦羅。呢個就係日本蛋黃天婦羅,材料簡單,但手工非凡,以脆弱嘅雞蛋黃沾上薄薄一層天婦羅炸漿,外脆心軟。將佢一啖咬爆在口中,再吞落肚,係對日本廚界職人超凡入聖嘅手藝,致以最高嘅敬意。食落仲有淡淡鹽嘅咸香,塩玉不愧叫塩玉,鹽加蛋,妙絕妙絕。38蚊一個蛋黃絕對物有所值。刺生拼盤,全部魚生都好新鮮,好似條魚在嘴里游動一樣美妙。壽司拼盤,樣樣都非常精緻,又新鮮,仲有矜貴嘅三文魚子同埋海膽軍艦。好好味仲叫咗個鯛魚茶潰飯,以綠茶做底,配以兩片新鮮嘅鯛魚,清淡中帶出一陣又一陣嘅鮮甜味,令人欲罷不能。總結,好滿足嘅一餐,食完成晚都在回味。好想搵日再嚟食飯。
一登龍門,升價十倍。
餐廳叫塩玉居酒屋。門面配合一d聖誕裝飾,好有節日氣氛。
入面環境都相當唔錯,好有氣氛。
位置相當闊落,唔會覺得逼。
菜牌,選擇都好多樣化,價錢都算公道。
落單時位靚仔,強烈推薦我地試一個日本蛋黃天婦羅。
刺生拼盤,全部魚生都好新鮮,好似條魚在嘴里游動一樣美妙。

總結,好滿足嘅一餐,食完成晚都在回味。好想搵日再嚟食飯。