2018-04-09 1595 浏览
銅鑼灣登龍街,是港島區一處重要且持別既飲食地帶,而在云云眾多既日式料理店中,隱身永光中心11樓既呢間居酒屋,一出門看到大大個水牌、暖簾、燈籠……已經感受到濃濃既和式氛圍。基於對大廚既信任,今餐就由他來發辦! 今晚大廚細心安排味道由淡至濃,先來個清新勝八沙律,有拆絲蟹肉、蟹子、豆腐、芋絲、松子仁、車厘茄、野菜……拌酸汁,打開了沉睡既味蕾。 接著既係今餐亮點之一:八爪魚+飛魚刺身,前者分開白肉和吸盤,後者切成細條狀,自己動手將刺身、芥末醬放在紫菜塊上,包裹再蘸些八爪汁,成個送入口中……別一番日式風味。 之後上枱既清酒煮大蜆,果然名不虛傳,大大隻蜆肉肥美滑捊捊,”雪雪”聲啜入喉嚨伴埋清酒湯最滋味。 好嘞!我最期待既畫面出現啦!安格斯牛肉厚燒登場!燒至肉香四溢,軟韌適中,蒜片另上可加可唔加,我咁重口味就梗係落埋。一啖牛肉、一啖梅子果酒,爽呀! 最後食埋是日甜品,雪糕雪米滋雙球,今餐大滿足架呢!大廚,謝謝款待!ごちそうさん