2020-04-17
近日天氣轉涼,同事話宜家位於登龍街嘅喜來稀肉會打開窗嚟侍客,旣可以吹散平時食烤肉黐身嘅油煙味,亦有利於驅散病毒,一舉兩得。點完菜即刻急不及待試吓枱面上嘅三款前菜,最近嘅 kimchi 同我喺韓國食到嘅味道一樣,係正宗嘅韓式風味;左手邊係醃漬蘿蔔、洋葱同埋辣椒,個酸味相當醒胃;後面嘅係生菜絲同大豆芽,最啜核係佢底下個韓式醬汁,有少少似 kimchi 味,但係要再甜啲同埋仲有一啲其它嘅香料味,整體感覺非常特別,所有前菜同生菜都係無限添加,啱哂鐘意食菜嘅朋友。喜來烤肉,喜來烤肉用咗餐廰招牌嚟做菜名,賣相相當精美,烤肉被捲成塔狀,鮮紅色嘅韓牛惹人垂涎,呢個喜來烤肉加埋喺燒烤盤邊烘烤過嘅蒜片一齊食就最美味。牛肋骨肉,牛肋骨肉雪花均勻,味道比其它兩款淡口,撈埋呢隻我最愛嘅前菜嚟食,好啱 feel。辣牛護心肉,護心肉係位於一隻牛嘅肝臟同埋橫隔膜之間嘅肉,一隻牛只有200-300克,係極為珍貴嘅部位,入口有好強勁嘅牛味,口感軟腍,果然係不可多得嘅部位,加埋 kimchi 一齊食就係最高境界。