2023-06-29
星期六同朋友係銅鑼灣上完堂,太肚餓就立即去食lunch,係銅鑼灣自然就去登龍街搵嘢食啦,登龍街好多餐廳選擇,見到一間門口就已經好有日本feel 既餐廳,自然就被吸引過去,原來餐廳是主打壽喜燒的,見唔錯就開門入去食。餐廳以日式木系裝修,空間感足夠,卡位就更見寬落,同朋友研究咗一輪,決定每人叫一個set lunch,咁大家就可以share 黎食,樣樣都試吓~ Lunch set 會有前菜、漬物、麵豉湯、蒸蛋及白飯,另有咖啡/茶及甜品😋🥢A3黑毛和牛壽喜燒鍋 揀咗A3黑毛和牛set,餐點以托盤送上,上枱時牛肉還是半生熟的,看得出牛肉粉嫩的顏色,A3 grade 和牛油脂分布剛剛好,有適量油脂,但又唔會太肥,食多幾片都唔會覺得膩,肉質嫩滑,牛肉味又足夠,整體好balance,鍋內另有充足蔬菜,配埋一齊食最啱! 🥢石燒SFR極黑和牛沙巴當 朋友就選擇石燒,揀咗SFR極黑和牛沙巴當,極黑和牛是美國和牛,是將日本和牛與美國頂級安格斯黑牛繁殖出產的品種,而SFR (Snake River Farms)則是當中最聞名,美國極黑和牛有日本和牛的細緻,又有美國安格斯牛的濃厚肉味,而SRF 就更優質,所以石燒
🥢A3黑毛和牛壽喜燒鍋
🥢石燒SFR極黑和牛沙巴當
朋友就選擇石燒,揀咗SFR極黑和牛沙巴當,極黑和牛是美國和牛,是將日本和牛與美國頂級安格斯黑牛繁殖出產的品種,而SFR (Snake River Farms)則是當中最聞名,美國極黑和牛有日本和牛的細緻,又有美國安格斯牛的濃厚肉味,而SRF 就更優質,所以石燒就揀咗SFR 黎試吓
餐廳有一個石燒爐仔跟餐上,沙巴當上枱時已經半熟,客人可按自己喜好再加熱。極黑和牛果然名不虛傳,朋友喜歡熟一點的牛肉,但即使如此,入口時還軟腍細緻的,牛肉味濃郁,香、且帶點牛肉的香甜味,整體非常出色👍🏻
飯後還有甜品及咖啡,當中的北海道牛奶布甸好好味,奶香味重又夠滑,非常完滿的一餐👍🏻飯後還有甜品及咖啡,當中的雞蛋布甸好好味,有蛋香又夠滑,非常完滿的一餐👍🏻