疫情下返”乡下“嘅好地方!Fusion style 嘅日本居酒屋真系好少见,尤其系香港,又有居酒屋气氛,食材特别,又方便嘅地点真系买少见少!今次终于可以去到呢间系尖东嘅萤火虫HOTARU!店面+大门唔系好明显,所以如果你揾唔到门口,从公厕望过对面,见到个银色大门就系啦!今次有伴同行,所以都点左好多野,渍物、佐酒小食、炸物、串烧同主食好多款式都好想点。个menu分种类鲜明,用笔TICK就可以!今次我哋叫咗:1)枝豆2)软壳蟹3)牛脷厚切4)鸡软骨5)帆立贝蒜香6)纽西兰羊架7)西班牙黑毛猪肉眼一开始首先当然系1红1白酒(买一送一点可以唔叫!)上咗先啦。跟住会上一份三食盐,分别系紫菜芝麻, Rose Mary,同埋海盐。如果你本身钟意口味重啲呢个三色盐就啱晒你啦。食完𠮶支豆做开胃小食,首先嚟嘅系软壳蟹,个沙律嘅Wasabi mustard配个精致嘅软壳蟹一咬落去简直系天堂!两个人都够食。之后就嚟咗厚切牛脷串烧。喺香港真系好难食到咁入味咁厚嘅牛脷又弹牙!鸡软骨传销当然系新鲜即炸完全可以完美配酒。跟住嚟热食海鲜,帆立贝非常新鲜周边仲有好香嘅蒜头食完仲未够喉!主菜嚟个纽西兰羊架+西班牙黑毛猪肉眼

今次我哋叫咗:

1)枝豆
2)软壳蟹
3)牛脷厚切
4)鸡软骨
5)帆立贝蒜香
6)纽西兰羊架
7)西班牙黑毛猪肉眼

食完𠮶支豆做开胃小食,首先嚟嘅系软壳蟹,个沙律嘅Wasabi mustard配个精致嘅软壳蟹一咬落去简直系天堂!两个人都够食。之后就嚟咗厚切牛脷串烧。喺香港真系好难食到咁入味咁厚嘅牛脷又弹牙!鸡软骨传销当然系新鲜即炸完全可以完美配酒。跟住嚟热食海鲜,帆立贝非常新鲜周边仲有好香嘅蒜头食完仲未够喉!主菜嚟个纽西兰羊架+西班牙黑毛猪肉眼,个肉入口即溶,要特别留意个汁系配自家制薄荷mayonnaise,你话点可以唔点晒啲汁去食!

坐咗两个钟真系饮饱食醉!非常推介呢一间新开张嘅居酒屋!
2022-09-28
  • 牛脷厚切