2022-04-07 78 浏览
疫情嘅持續,令到各行各業尤其係飲食界大受打擊。 前排另一半生日, 就決定去食番餐午市放題。位於沙田嘅《大喜屋》係親民版嘅日式放題, 坐低之後, 當然係急不及待,點返一盤刺身先啦。先點一個前菜, 燒雞泡魚乾, 鹹香,微焦,佐酒一流。刺身方面即叫即整, 三文魚,帶子, 甜蝦,油甘魚等等。 每款都相當之新鮮, 令人意想不到嘅係竟然會有三文魚腩刺身, 食落甘香肥美, 入口即溶。 厚切嘅油甘魚刺身, 肉質厚實,味道甘甜。刺身落單至送上嘅枱嘅時間都算快, 建議可以分開幾次點, 保證刺身夠凍夠新鮮。食刺身嘅話個人就最鍾意配清酒, 呢一間放題有凍和熱兩款清酒選擇, 冷熱各有特色, 凍清酒帶出花香果香, 熱飲清酒酒味較濃郁,計我話,why not both? 之後就試均多款壽司, 最讚嘅係呢度每款壽司都細細嚿飯, 就算試齊所有口味, 都唔會太過飽。火炙鵝肝帶子壽司, 味道甘香。 火炙左口魚邊壽司, 油香十足, 油脂溶化嘅感覺令人相當滿足。 仲有黑松露蝦壽司,香氣四溢。講完壽司又介紹下其他熱食,燒牛舌夠曬騷味厚切牛舌肉質相當爽口,加埋少少檸檬汁同海鹽調味, 送酒一流。榴槤炸彈幾乎每次食放題都必點點嘅Ite

先點一個前菜, 燒雞泡魚乾, 鹹香,微焦,佐酒一流。

榴槤炸彈幾乎每次食放題都必點點嘅Item, 外脆而且又軟熟嘅外皮, 包裹住榴槤流心, 一咬落去, 榴槤味爆發, 甜度適中, 一食真係可以食五六粒。

燒雞軟骨串, 粒粒爽口,點埋bb沙律醬, 簡直係無敵。

銀雪魚西京燒, 味道帶甜, 都有少少油香,但外皮煎得略嫌唔夠香脆, 如果可以煎到脆卜卜嘅話就近美滿。

最後就一定係食雪條雪糕作總結啦, 款式唔算太多, 但有我鍾意嘅脆皮magnum cookie and cream雪條。

兩個人一路食一路傾下計, 眨下眼就食咗兩個幾鐘,能夠滿足咁食一餐,在疫情下,實在是感恩。