2022-10-19
平時搭車經過銅鑼灣都見到一間幾得意嘅餐廳 – “凡高廚房”,聽落去就好有藝術氣息嘅一間餐廳。岩岩個星期終於去左試下,即刻同大家分享下🥰 今次就試左佢地嘅set dinner,非常豐富,主菜份量十足,飽到唔係好食得曬,性價比好高!𝓐𝓹𝓹𝓮𝓽𝓲𝔃𝓮𝓻🥗今次嘅前菜係沙律,同埋用Parma Ham捲住嘅哈密瓜🍈 兩樣食落都好清爽開胃、而Parma Ham 同哈密瓜嘅鹹甜搭配都相當不錯☺️𝓢𝓸𝓾𝓹 𝓸𝓯 𝓽𝓱𝓮 𝓓𝓪𝔂🥣每份set dinner 都會跟埋餐湯同餐包,性價比十足👍🏻 𝓜𝓪𝓲𝓷 𝓒𝓸𝓾𝓻𝓼𝓮🍽▫️ℙ𝕒𝕟-𝕗𝕣𝕚𝕖𝕕 𝔾𝕣𝕖𝕖𝕟𝕝𝕒𝕟𝕕 ℍ𝕒𝕚𝕝𝕓𝕦𝕥 𝔽𝕚𝕤𝕙 𝔽𝕚𝕝𝕝𝕖𝕥 🐟 香煎勺草格寧蘭比目魚一上碟就見到大大份😧 份量十足啊🤩 最重要係比目魚柳剪得剛剛好,外脆內軟😋 魚肉入口相當嫩滑,而且完全冇腥嘅味道👍🏻 配以餐廳特製嘅牛油檸檬忌廉汁、creamy得黎又唔會油膩,配上香脆嫩滑比目魚係絕配✨🖤 ▫️ℝ𝕠𝕒𝕤𝕥𝕖𝕕 𝔹𝕖𝕖𝕗 𝕋𝕖𝕟𝕕𝕖𝕣𝕝𝕠𝕚𝕟 𝕂𝕖𝕓𝕒𝕓🍢🥩 火焰美國Prime 護心肉牛柳串呢道一上枱已經好有氣勢,因為waiter會係我地面前‘放火’🔥😂 未食已經夠
𝓐𝓹𝓹𝓮𝓽𝓲𝔃𝓮𝓻🥗
𝓢𝓸𝓾𝓹 𝓸𝓯 𝓽𝓱𝓮 𝓓𝓪𝔂🥣
𝓜𝓪𝓲𝓷 𝓒𝓸𝓾𝓻𝓼𝓮🍽
香煎勺草格寧蘭比目魚
火焰美國Prime 護心肉牛柳串
呢道一上枱已經好有氣勢,因為waiter會係我地面前‘放火’🔥😂 未食已經夠吸引眼球😂 講返正題佢地嘅牛柳串唔係你諗嘅細細串串燒,而係一大片牛柳啊😧 而當中會有菇同青椒🫑、紅椒等搭配😋 牛柳入口軟腍,肉汁豐富,烤得岩岩好,唔會乾身同硬👍🏻
𝓓𝓮𝓼𝓼𝓮𝓻𝓽 𝓸𝓯 𝓽𝓱𝓮 𝓓𝓪𝔂🧁
當日嘅飯後甜品係一口抹茶泡茉,真係要讚下餐廳由前菜到甜品嘅擺盤都咁用心🥰 十分能夠體現到餐廳想將藝術同美食融為一體嘅個份心意🖤
*********
整體黎講,凡高廚房嘅特色裝飾、美食至到服務,都好值得大家去一探究竟✨ 美食方面嘅用心岩岩都介紹左啦,咁服務都十分至好👍🏻 當日serve 我地嘅waiters 都好用心介紹菜式比我地,而且聽佢地講先知今年已經係餐廳開業第15年啦😧👏同埋老闆都好鍾意畫畫,Post裡面擺嘅畫就係老闆嘅作品啦🔥🖤 而成間店嘅裝飾都十分富有藝術氣息,亦都十分適合打卡🤩 大家都去凡高廚動試下佢地嘅美食同打卡啦🖤