2005-06-22 7 浏览
我夜,點知太座仲夜,等到成十一點至可以一齊食野,好在事先已吃了幾串串燒頂肚。同埋太座的一個同事,原本去新東大食小炒,不過第三者話喉嚨唔舒服,所以就清清地去食粉。在東大街,當兩間安利同王林記都收左檔,剩下的選擇就只有這裡。時近午夜,人客不少。有大電視睇,可能是原因之一。叫左個牛爽腩魚麵、紫菜魚蛋牛丸米同個蠔仔肉碎粥。因為人多,都等左幾耐至有得食。牛爽腩集牛腩、肥牛及軟骨於一身,味道好正。魚麵不太粗身,有魚味但不夠爽口彈牙,不過價錢平平地﹝只加八蚊﹞,不能苛求了;這裡的其中兩味拿手菜是手打魚蛋及手打牛丸,但兩款吃落俱不夠實淨及彈牙,同樂園還差幾皮。反而後加的紫菜味道不錯,無沙之餘又甜,加幾蚊就有,幾抵;蠔仔肉碎粥25蚊一碗,估不到幾大碗。味道不錯,蠔仔幾大粒又鮮味,粥底就一定有味精,但不多,可以接受,都食得過。兩位阿姐服務不錯,叫了要「多青」,真的是幾碗都好多蔥及芫萎。又這裡全店吸煙,是日所見,男女老少,藍領白領學生全店皆吸,介意二手煙的,睇定至好幫襯。加埋三碟菜同三杯凍飲,埋單剛好一百元正,三個人吃得飽飽,都算經濟抵食。不過當然如果隔離安利同王林記還有得食,就點數都未輪到來這裡啦!