2017-11-19 662 浏览
La Postre 位於銅鑼灣 耀華街 百樂中心, (即時代廣場後一條街) , 我們行到百樂中心, 先被那招牌吸引. 踏出 19樓電梯, 發覺這裡環境佈置很有特式, 牆上不少手繪畫含友善提醒:     "work Hard, dream Big, never Give up".......用餐區座位寬敞闊落, 燈光柔和舒服, 在此享受西班牙風味美食, 好有氣氛. 侍應安排座位, 坐得舒服自在.餐廳想我們留住快樂時光, 所有時鐘都停下來.檯上餐具整齊.餐牌印刷美觀, 盡顯此餐廳對客人的誠意, 不單要吃得好, 重要是感覺好.我們先點飲品, 一齊再細看餐牌.相片很精美,食品多.侍應生很快便送來了:  Singnature Fruit Tea  仲夏水果茶  $42用透明茶壺盛上, 很大的一壺茶, 足夠兩人分享,   好足料既水果, 有橙, 蘋果, 藍梅等等......而中間就係花茶,  燭光浪漫, 感覺好 relax ! 餐廳會替我們 refill!   好貼心. La Postre Fresh Espu 鮮製什果沙冰   $68望落去猶如一座雪山, 賣相非常吸引.果汁真材實料,  圍著雪山
踏出 19樓電梯, 發覺這裡環境佈置很有特式,

侍應安排座位, 坐得舒服自在.
餐廳想我們留住快樂時光, 所有時鐘都停下來
檯上餐具整齊.
我們先點飲品, 一齊再細看餐牌.
相片很精美,
食品多.
侍應生很快便送來了:
望落去猶如一座雪山, 賣相非常吸引.
果汁真材實料,  圍著雪山的有橙, 蘋果, 菠蘿, 士多啤梨, 檸檬, 飲落味道清新, 天然就是最好。
瓷器杯好特式,  提提我拍照片留下記念.
Crab Cake with Cheese  芝士煎蟹餅  $168
西班牙蟹餅,  用鉞鐵鍋盛載, 熱熱上檯,  那六隻蟹鉗張開如花一般, 好有霸氣, 加上面蓋木魚絲正在舞動,  賣相吸引.
這食品設計滿分.
蛋餅豐厚, 焗得香口, 內有蛋, 芝士, 蘑菇, 香腸, 薯仔等, 調味好, 吃得滋味.
主食:  Seafood Hotpot in Sea Wine  海水啤酒海鮮火鍋  $368-
好有份量及排場的一道菜, 充滿濃厚西班牙氣息.
 餐廳很有心思, 用小壺子盛著海水啤酒及備有燭爐,
海鮮有五款:  虎蝦, 蚧腳, 石蜆, 螺肉 及 扇貝.
像打邊爐一樣去烹調.  海鮮續一慢慢煮.  好特別.   蚧腳每人三隻.  螺肉, 蝦好新鮮.  扇貝及蜆肉肥美, 熱湯有陣陣啤酒香味, 冇苦澀味.
虎蝦大大隻, 好肉彈牙, 質感不錯.
蚧腳, 螺肉好美味.
當烹調完結後, 大家還可用餐廳預先安排的小小玻璃杯子, 盛載香辣海水啤酒湯, 碰碰杯, 勝完又勝.

餐紙是美元紙幤做設計, 也配備奇妙濕手紙, 好惹笑。
Mix Fruit Mochi Waffle  什果麻精糬窩夫 $138
窩夫即叫即焗,  用了花朵形模具,  中心頂是白色雲呢嗱雪糕球, 下面圍著 新鮮水果: 有芒果, 奇異果, 士多啤梨, 橙, 黑莓, 藍莓, 桑子,  無花果等, 砌成一座七彩的花朶盤, 賣相相當吸睛.  而甜品餐具也極匹配.
窩夫 外脆內軟, 蛋味香濃, 可以加點蜜糖, 感受甜甜蜜蜜的味道.

食物水準不錯, 餐廳環境氣氛與食物配合得好好, 職員服務態度亦相當不錯,   La Postre 是一間很適合聚餐, 慶祝節日的高質素餐廳.