2018-09-19
前2晚食飯真係好好彩,係中環收工諗住同friend試下呢間老撾菜館。我地去到大概6:15左右,所以人唔多,我地就坐左係靠窗嘅卡位位置,一望出去(出面係陽台😅😅),個整緊嘢食嘅廚師咁熟面口嘅,咦?佢咪就係美女廚房個評判囉?!原來咁啱飲食男女係度幫佢做緊專訪!而同時佢亦係呢間餐廳嘅大廚。即時好感度大升200%!哈哈,講番餐廳先,餐廳裝修同風格都好有越南嘅味道,最重要係佢環境夠整潔,同座位夠寛敞。侍應姐姐(最後得知原來佢係老闆娘)好好人,推介左幾款佢地招牌嘅食物俾我地。蝦—米紙卷 - 呢個最特別其實係佢果醬,佢唔係用平時一般食泰式嘢嗰啲甜酸汁,佢係用咗花生再加少少辣椒而去整成,嗰張同米紙卷好夾,好味!手打蝦餅 - 熱辣辣新鮮炸起,雖然份量唔多,但作為前菜就啱啱好!老撾海鮮100%全米湯粉 - 依個應該係呢度嘅招牌菜,個湯底好正,加入左薄荷葉同埋炸蒜,令到湯底嘅層次進一步昇華。上面嗰塊好似蝦片嘅其實並唔係蝦片,佢係用米去整成嘅,點埋湯汁一齊食,冇得彈!白咖喱雞肉見求 - 見求嘅意思即係飯,佢哋用嘅仲要係紅米飯,好健康。成碟飯嘅賣相已經好吸引,因為好colorful,有鮮紅色辣椒,白色嘅咖喱雞
其實並唔係蝦片,佢係用米去整成嘅,點埋湯汁一齊食,冇得彈!
白咖喱雞肉見求 - 見求嘅意思即係飯,佢哋用嘅仲要係紅米飯,好健康。成碟飯嘅賣相已經好吸引,因為好colorful,有鮮紅色辣椒,白色嘅咖喱雞肉,金黃色嘅炸薯同炸蒜,紫色茄子加埋落紅米飯度,掂!
點番杯冰凍嘅紅奶茶作為總結
最後我哋仲成功同大廚Justin合照左幾張相,好nice, 一d架子都無。係中環以呢個價錢,可以食到咁高質素嘅老撾菜,仲有個名廚做你廚師,呢d機會簡直千載難逢!