2017-04-20 2091 浏览
餐廳命名salted pig,「豬」當然是主打,餐牌上有接近8成菜式都是豬肉,不同豬部位都可以食到。我哋主菜試咗Rub&Tickle ($228),呢份慢煮脆皮豬腩好正!豬腩夠晒厚,而且肉質好腍好嫩,一層肥、一層瘦,肥瘦相間,比例岩岩好,一次過咬落去入口即溶, 點埋個spicy vinegar sauce後甜甜辣辣,大大減膩!雖然呢度嘅甜品唔係強項, 但係食完一餐飯有甜品食都係好開心嘅一件事!呢個dessert platter($198)好豐富,有4款甜品,包括:朱古力布甸、RHUBARB CRUMBLE、NY CHEESE CAKE同埋是日精選甜點。朱古力布甸用上優質朱古力,濃度大概70%,唔會太甜,切開流心度尚可,配上雲呢拿雪糕有冰火交融嘅效果。apple crumble比較常見,這裡卻用上RHUBARB 來做CRUMBLE。面頭的crumbe略嫌不夠香脆,但味道卻很合我心意,因為rhubarb味道偏酸,吃來十分開胃!NY CHEESE CAKE是整個platter我最愛的一款甜品,芝士味非常香濃,而且蛋糕很濕潤。(掛住食唔記得咗影相><)是日精選甜點是creme

是日精選甜點是creme brulee,份量不多,如果面頭可以帶點焦脆會更好吃。