2020-05-07 430 浏览
窮遊達人 盧添比 之 美食日常話說我經常去日本拍攝YouTube , 係日本暫時食過第二最好食嘅就係三田製麵所,所以我返到香港都要繼續食,睇下有無分別。當然我係叫左佢最基本的原味柴魚湯沾麵啦到左啦 登登登凳叫左大碗 都係好細碗 相比起日本嘅大盛真係好細碗、日本沾麵店嘅大盛真心係大胃王咁大盆、要用盆黎形容,而呢個只係碗仔。個湯底我懷疑佢係日本中央直送,同日本食係一模一樣,好重柴魚香,你望到個湯濃到好似個醬咁,十分掛麵。麵好粗,食落都幾彈牙,仲有少少un胃添。我叫左暖麵,因為冷麵會好快將個熱湯整到變冷湯,咁個冷湯就會好似隔夜送咁凍冰冰唔好食,所以建議要食暖麵。同檯友人叫左個好奇怪嘅炒麵撈飯,乜料?佢係一個飯底,上擺放左日式炒麵+海鮮,成件事係澱粉質x 澱粉質,好重嘅酸甜豬扒醬味。又飯又麵 殺氣騰騰 好熱呀個石鍋 食到尾都仲好熱 講真 好飽肚 但我寧願食返沾麵😻YouTube - 窮遊達人 Mr. Travel Genius
窮遊達人 盧添比 之 美食日常

當然我係叫左佢最基本的原味柴魚湯沾麵啦

到左啦 登登登凳

同檯友人叫左個好奇怪嘅炒麵撈飯,乜料?

又飯又麵 殺氣騰騰 好熱呀個石鍋 食到尾都仲好熱

講真 好飽肚 但我寧願食返沾麵😻