2014-08-31 3485 浏览
首先说环境,老实说不适合拍拖来,因为个场好似food court ,啲灯好光,部份枱好密,而且一入到餐厅就闻到好大阵油烟味,因为好大个open kitchen ;不过好彩,我们大抵得到全场最好的一张枱,因为自成一角,远离开open kitchen的油烟,而且灯又暗啲(所以啲相映得麻麻),对个环境算好满意。 NUR是甚么呢?阿拉伯文是light 的意思,他们做的是 nourishing gastronomy , 即系咩?即系凡事都要有个说法,摘取最新鲜的材料,加上有创意的配搭,份子料理之中要做到营养高,味道好是也,这就是NUR 的中心思想。 咁即系食咩呀?menu 有两款 “Light” 和”Feast”价钱是$788 及$988,全枱人都要选同一款menu ,一场来到就要是”Feast” 吃它的九道菜。 酒未拣好,餐前小食已经急不及待送上,beetroot taco with watercress emulsion ,slow-cooked carrot,cucumbers,仲有一杯青绿色的Jasmine kombucha ,果然好清新。 新一道菜蕃茄,延续清新感觉,个tomato w

酒未拣好,餐前小食已经急不及待送上,beetroot taco with watercress emulsion ,slow-cooked carrot,cucumbers,仲有一杯青绿色的Jasmine kombucha ,果然好清新。 新一道菜蕃茄,延续清新感觉,个tomato water 好甜。
Langoustine (类似scampi,不过又唔系scampi) ,mango , peanut, yoghurt ,我觉得好好食。

King crab, pomelo , gardens herbs, 边个 garden 啲herbs ? 个侍应话系佢哋自己喺花园种嘅herbs,加埋蟹肉,柚子同柚子汁,好light。 Organic Irish salmon , cucumber , smoked buttermilk , dill 呢个系全晚我最钟意的,个 buttermilk 好味,件三文鱼如果可以大件啲就好。
Taiyouran egg, whole grains , shiitake mushroom , garlic chive 只蛋半生熟,将啲蛋液混埋grains ,真系好似早餐,两款菇都好味。呢道菜仲跟佢哋自己整嘅organic sourdough bread ,朋友话好食,不过个mushroom butter 就过咸,面包唔系的朋友,冇食 。
Wild pacific cod ,coco beans , shiso ,好食,件cod fish 可以大件啲就好。

Roasted Mayura wagyu sirloin, black garlic,个黑蒜太浓,和牛一向麻麻,反而钟意面头几块叶。 最后两味甜品,watermelon and rose, apple custard, pomegranate 同埋 Banana,white chocolate ,Sichuan pepper 两样都好得意,最好系唔甜。

每道菜都几有心机,至少有谂过,材料系几 fresh,一道菜有浓有淡,如果你对herbs 有偏好就啱哂添。 会唔会再去?hmm……如果book 返同一张枱应该ok。
2014-08-02