<坪洲系列>行手指山行到又攰又口渴,搵左個近碼頭嘅地方坐低飲杯野休息下。呢間cafe除咗係咖啡店之外,裏面仲連住一個室內網球場,不過因為疫情關係暫停開放。由一對外籍夫婦經營,男店主係網球教練,係香港遇上另一半之後就一齊經營呢間cafe,老公教網球,老婆就打理鋪頭,成件事好浪漫💕店內裝修幾有置身外國嘅感覺,簡單嘅木家具配以綠色植物同酒木桶擺設。雖然唔係對住個海,亦冇咩特別嘅打卡位,但面向住無乜人嘅街道,感覺都好舒服,坐喺度食下野嘆杯咖啡,靜靜咁享受惬意嘅慢活生活食物飲品選擇都唔少,提供咖啡、奶昔、沙冰,同貝果、鬆餅、蛋糕等輕食,另外亦有專為小朋友而設不含咖啡因嘅熊仔拿鐵,幾可愛架。飲品都幾大杯,價錢又唔算好貴,就咁坐一個下晝發下呆都好chill_➤朱古力咖啡沙冰 Mocha iced blended drink(Large)🍫☕️🍧$45咖啡味幾濃,微苦少甜,沙冰唔會話冇味或者好水好稀,質感都算綿密幼細,入口順滑,唔會咬到一粒粒好明顯嘅碎冰,夠清涼解渴,室溫下擺咗好耐都唔易溶成水,推介👍🏻➤草莓奶昔 Strawberry milkshake(Large)🍓🥛$45甜度適中,
<坪洲系列>

_

甜度適中,奶味同士多啤梨味都重,唔覺得似化學味或者藥水味,飲落口感軟滑,冇顆粒感,亦唔會太過結身,正常不過不失
朱古力咖啡沙冰$45  /  草莓奶昔$45

➤焦糖海鹽布朗尼 Salted caramel brownie🍫$35
朱古力味都重,微甜帶少少苦,偏乾同硬身,唔夠濕潤綿密,面頭有果仁碎同salted caramel 醬,麻麻地個醬,酸酸地,有啲奇怪,唔太推介
焦糖海鹽布朗尼

_