2017-06-06 79 浏览
同朋友傾開計發現大家都好耐都無食韓燒,忽然癮起想放縱一下食燒肉,就決定去試下呢間熨烤達人啦。聽講係用熨斗燒肉,真係從來未試過。🤔餐廳唔係太多位,但裝修幾特別,好切合熨烤既主題,枱面仲有主角—好可愛既熨斗放左係到。由於menu太多野揀,我地就決定叫呢個熨斗烤壓餐,咁就可以樣樣野都試少少啦。磚頭五花腩由於燒五花腩過程比較複雜同需時,店員首先幫我地燒左五花腩先。原來用熨斗壓住啲肉,作用係燒既時候可以鎖住肉汁同埋保持肉質既鮮嫩。五花腩好大份,燒完之後外皮變得非常香脆,肉質都唔會話太乾太嚡。調味豬皮燒完五花腩,店員就轉用網燒幫我地燒豬皮。我都係第一次試韓燒既豬皮,原來食落口感煙煙韌韌,感覺好似食左好多骨膠原咁,都幾得意。一口雪花牛粒每一粒雪花牛粒既size都切得好平均,燒既時候要比啲耐性逐面慢慢燒。肉粒本身好厚身,所以燒完之後都會鎖住左好多肉汁係入面,咬落去超juicy。M9霜降西冷脂肪既分佈好平均,肉片本身亦都有返少少厚度。燒完之後脂肪溶成油,入口充滿住油脂香,肉質仲好鮮嫩。牛肩脾肉一黎到就見到牛肩脾肉既色澤非常靚,夠鮮紅。佢既脂肪比例比M9霜降西冷少,所以肉質比較紮實。配埋生菜,豆瓣醬同大豆
聽講係用熨斗燒肉,真係從來未試過。🤔

磚頭五花腩

調味豬皮

一口雪花牛粒

M9霜降西冷

牛肩脾肉
一黎到就見到牛肩脾肉既色澤非常靚,夠鮮紅。佢既脂肪比例比M9霜降西冷少,所以肉質比較紮實。配埋生菜,豆瓣醬同大豆芽菜一齊食,仲可以中和返燒肉既油膩感,味道比較清新之餘,感覺仲比較健康。
順帶一提,生菜仲可以免費refill添架。

爐邊蛋
除左一邊燒肉,仲可以一邊燒爐邊蛋。我地落左芝士,粟米同泡菜落去蛋漿到,食落口感幾豐富,仲有濃濃既芝士鹹香。

食燒肉又點少得酒呢,我地就叫左個柚子初飲初樂。呢隻酒一入口首先有濃烈既酒精味,之後就有淡淡清新既柚子味,味道幾有層次,唔錯。

總括黎講,今次韓燒用熨斗燒肉都幾得意幾好玩。另外店員既服務態度都好好,佢地見我地雞手鴨腳咁仲會過黎幫我地燒肉,又會教我地啲肉應該要燒幾耐先係最好,值得加分。