2023-01-17
上環有好多特色既店舖,今日我地巧遇一間高質既fine dining 餐廳好有氣氛,有樓上同樓下座位,估下呢道門會通向邊度?叫左兩個前菜Kuih Pie Tee: 主角係拖羅,配料係令人驚喜既葡萄片,同融入左Wasabi同檸檬啫喱既汁,批底超級藝又超級脆,好清新又惹味既配搭"Mapo Tofu"第二個前菜我都好鍾意,用豆腐主打而成既醬相當香滑😋,中間係食落香甜香辣嘅蘑菇粒,味道有啲似麻婆豆腐既味道,將兩樣鋪係香脆嘅炸蓮藕片一齊食,好好味,食唔停。好鍾意呢個fusion菜,味覺同視覺都有衝擊Eel Fillet:呢個Risotto 係用鰻魚做主打,鰻魚烤得好香脆,味道鮮甜而肉質爽口香滑,個飯就奶油味香濃,加左萵筍同菜心梗,好特別Beef Short Ribs: 牛肉肉質相當嫩滑,上面係菲律賓一啲小食嘅脆脆粒,搭配相當有心思"Chrysanthemum Pu'er"; 甜品係basque cheesecake配菊花味既雪糕,味道清甜而不膩,令人覺得好滿足
好有氣氛,有樓上同樓下座位,估下呢道門會通向邊度?
叫左兩個前菜
Kuih Pie Tee:
"Mapo Tofu"
Eel Fillet:
Beef Short Ribs: