2021-05-18 58 浏览
男友好鍾意飲茶,知道呢間點心店傳統得黎又帶有創意就拉我黎又真係唔錯喎!食點心最開心就係可以見到成台都係野食熱點蝦餃皇一間點心店或者茶樓到底好唔好,食佢既蝦餃就知道因為蝦餃唔會落D好濃既醬汁,只能食佢蝦既原味所以到底用料靚唔靚,師傅手工好唔好,甚至到底係咪急凍貨真係一食就知呢到既蝦餃就完全通過呢到個考驗D蝦真係原隻大大隻,無花無假唔會話用豬肉魚肉蝦膠就話係蝦餃而且亦極新鮮隻隻都真係好爽口又彈牙每一啖都食到蝦既鮮甜真係淨係食呢個已經值回票價香芒炸蝦卷呢個新舊交融既點心又係超高水準本身以為用芒果同蝦味道會炒車點知芒果既微甜竟然更能帶出蝦既鮮味加上炸得金黃香脆既外層更豐富左口感極有驚喜瑤柱菜苗餃通常出街食D瑤柱系列既野都只係得少少,夾埋都唔知有冇一粒瑤柱呢到每一件餃都超級足料,真係分分鐘一隻一粒更重要係真係可以食到瑤柱既鮮香證明真係超級靚料雪山叉燒包呢到既招牌之一比起一般叉燒包佢多左一層甜甜地、酥酥地有D似菠蘿包既外皮令佢口感同味道都比叉燒包更豐富入面既叉燒食落唔會好多膠質咁,有D茶樓會撈左D唔知咩令佢膠膠地黎偷工減料真係足料又好味五指毛桃燉瘦肉絕不是味精湯!真係一飲落去就知飲完成個口腔係勁舒
男友好鍾意飲茶,知道呢間點心店傳統得黎又帶有創意就拉我黎
又真係唔錯喎!
食點心最開心就係可以見到成台都係野食
熱點蝦餃皇
一間點心店或者茶樓到底好唔好,食佢既蝦餃就知道
因為蝦餃唔會落D好濃既醬汁,只能食佢蝦既原味
呢到既蝦餃就完全通過呢到個考驗
D蝦真係原隻大大隻,無花無假
唔會話用豬肉魚肉蝦膠就話係蝦餃
點知芒果既微甜竟然更能帶出蝦既鮮味
加上炸得金黃香脆既外層更豐富左口感
極有驚喜
瑤柱菜苗餃
呢到每一件餃都超級足料,真係分分鐘一隻一粒
更重要係真係可以食到瑤柱既鮮香
證明真係超級靚料
雪山叉燒包
呢到既招牌之一
比起一般叉燒包佢多左一層甜甜地、酥酥地有D似菠蘿包既外皮
令佢口感同味道都比叉燒包更豐富
真係足料又好味
五指毛桃燉瘦肉
絕不是味精湯!
真係一飲落去就知
飲完成個口腔係勁舒服,完全冇飲完味精果陣口渴涸喉既感覺
更因為佢落足料,亦用左瘦肉同雞腳等黎煲
令佢成個味道係濃得黎清爽
仲正過阿媽煲果D!
鮮蝦韭王腸

果然亦冇令我失望
鮮蝦亦係原隻大大隻,爽口又彈牙
腸粉皮又薄又滑,正
皮蛋瘦肉粥
超大碗超抵食
呢到夾埋裝到六至八碗以上
仲要每碗都可以有幾件皮蛋同瘦肉咁,勁足料