2017-02-28
早幾日跟表姐去揾食,西環一向出名偏僻但有好多隱世正野,今日又揾到間啦嚟到既時候,座無虛席,我地都等左15分鐘先有位先點湯底蕃茄牛尾湯,超濃蕃茄味,好似羅宋湯咁濃郁,點牛肉一絕,𥚃面仲有牛尾件食架,加左幾次清湯都不失🍅味金銀菜白肺湯,係菜乾加白菜,飲落好舒服,好似飲老火湯咁,白肺件又大件中意食牛既我,點可以錯過牛魔王塔!!雖然有少少貴,近500蚊,但相信我,呢度係4個女仔食量,質素好又抵食!上層係A5和牛,起初見到咁白,好似肥膏唔敢食,但朋友食完話爽口我就不停食啦,中開個層深色啲係牛𦟌,好爽脆,淺色既係牛頸脊,嫩口帶油香,最低個層係牛柳粒同手切肥牛,聽落最普通,但我覺得牛味最重呀桂花蚌,焯一陣就食得,我試過焯耐左,都非常爽口,份量又多,幾十條架四寶丸左起,辣牛丸,芝心丸,呢兩個我都唔食既,因為先者太辣,後者有強烈芝士味之後係象拔蚌丸,有一粒蚌肉係上面,好彈牙,右邊係松葉蟹肉蟹膏丸,𥚃面有蟹膏,好香響羚浸多幾秒者唔林,香脆又有豆香九條,好大份呀😆西洋菜一大兜,乾淨無沙,食落好舒服
嚟到既時候,座無虛席,我地都等左15分鐘先有位
九條,好大份呀😆