2012-09-13
我對上一次亦係第一次嚟鮨処光已經係佢地開張試業期間, 唔經唔覺都有兩年多...我重記得佢地嘅刺身非常新鮮由日本直送, 而用嘅壽司米亦十分講究由曰本精米師傅調教, 有一定嘅水準。適逢今日約咗友人係天后午餐, 我就選擇咗重臨這店。鮨処光店內不大, 大約有六張枱及一個L形嘅吧枱, 雖然店子細細, 但一點都不侷促...值得一提係佢地每張坐椅都係由竹製成, 從日本空運過嚟, 有d餐具亦精心由日本選購返嚟, 十分講究。我同友人大約下午兩點到, 當時人客都不少, 但好彩重有吧枱位同一張近洗手間嘅二人枱, 我地最後選擇咗二人枱因為傾計比較方便。佢地午巿提供不少刺身, 壽司及和風定食, 亦有午巿自選menu以供選擇。而每款定食套餐都奉送甜品或咖啡。我最後選咗刺身定食, 而友人就order咗自選十件壽司定食。 我嘅刺身定食內含沙律, 前菜, 味噌湯, 六點刺身, 白飯, 蒸蛋。刺身有帆立貝, 吞拿魚, 三文魚, 油甘魚, 鯛魚及 牡丹蝦, 每款都非常新鮮, 師傅選擇將刺身厚切, 令其更有口感。不得不提個白米飯, 佢地採用日本直送嘅一見鐘情米, 入口軟硬適中, 飯香米甜...真係一食鐘情 !! 而個蒸蛋非常
而每款定食套餐都奉送甜品或咖啡。
師傅選擇將刺身厚切, 令其更有口感。
入口軟硬適中, 飯香米甜...真係一食鐘情 !! 而個蒸蛋非常嫩滑, 用料亦十足, 內有原隻鮮蝦, 椎茸等等。
各位自己定斷吧