在元朗食飯,跟朋友常去教育路搵食,但只局限於千色店至大坑渠一段,經街坊朋友介紹下知道只要行前多一個街口就有一間好好食嘅海南雞飯,仲話一定要試,今日去開運動場果邊,一於就試一試佢! 紫菜湯自家製無味精紫菜湯,加入了肉粒,隔走曬d油,一點也不肥膩而且感覺清新。 瓣醬豆腐 $30店主推介!我食過之後都覺得一定要推介,必點小食!豆腐炸至金黃極為香脆,但內𕚃的豆腐仍然可以保持嫰滑,剛剛炸起就送上桌,熱辣辣香噴噴。感覺就好似食緊唔臭嘅臭豆腐一樣,可以食到外脆內軟的口感但又唔臭!點了豆瓣醬一起吃更為這個豆腐增加美味口感,我不斷食不斷食,完全停唔到手,真心正! 皇牌咖哩牛腩飯 $55以牛坑腩及牛肋條做主角的咖哩牛腩,牛坑腩同牛肋條都係牛比較好吃的部位,肉味香濃而且易咬口。叫得皇牌當然有佢個人之處,咖哩汁是餐廳秘製,少少辣但既香又濃,同平常茶餐廳食到的咖哩汁完全不同,非常特別。牛腩同咖哩融合在一起,送飯一流! 招牌無骨海南雞飯 $55 去骨海南雞,份量多,雞肉非常軟唔會煮得過火而令肉質變韌,雞肉肉厚而脂肪少,雞皮滑嫩,入口感覺是非常嫰滑,完全食得出師傳的心機。另有兩種醬料配搭:薑蓉、酸甜汁,兩種味道都好

紫菜湯

瓣醬豆腐 $30

皇牌咖哩牛腩飯 $55

招牌無骨海南雞飯 $55
去骨海南雞,份量多,雞肉非常軟唔會煮得過火而令肉質變韌,雞肉肉厚而脂肪少,雞皮滑嫩,入口感覺是非常嫰滑,完全食得出師傳的心機。另有兩種醬料配搭:薑蓉、酸甜汁,兩種味道都好適中。海南雞當然要配油飯才是真正享受,餐廳配以黃姜飯,飯有好香嘅雞油香味,一口飯加一口雞,相當入味。果然係招牌菜式,出色!

加$5有冷熱飲品