喺西营盘西边街中央有一间专食熟成寿司嘅Omakase小店❤️入面装修以木系为主调,非常明亮简洁。虽然店舖只有一对夫妻主理,但质素一d都唔差,重食得出满满嘅人情味同诚意😻呢度嘅熟成寿司有干式同湿式两个阶段,而两者经过一段时间发酵,成为了「熟成」,味道较浓烈,却不会失去鱼的鲜味前菜:长崎小长井真牡蛎🦪,富山萤乌贼之后嘅烧物都系用备长炭制作😋包括:一夜干和歌山香鱼、牛舌(熟成20日)。呢两款食物比普通炭烧得更加香👍🏾我特别钟意食条香鱼,因为烧得超级外脆内软,一整开条鱼,d肉汁流晒出嚟🤭OMG❗️个茶碗蒸🥚亦都鲜味十足,好有惊喜😬入面有爱知芝海老、骏河湾桜海老、风干新潟舞茸,蛋够滑之余,捞埋上面d海老,真系好正♥️佢系我食过咁多个茶碗蒸之中嘅No.1跟住就讲吓d🐟寿司啦,总共有9款。(渍物:牛蒡、大蒜)✔长崎𫚕鱼腩(熟成28日)✔长崎𫚕鱼赤身(熟成28日)✔熊本小肌(熟成5日)✔北海道青柳✔北海道沙甸(熟成5日)✔慢煮黑鲍✔淡路岛由良紫海胆with北海道雪昆布🍅静冈糖蕃茄🍅✔宫城塩釜大吞拿鱼腩(熟成1个月)✔鸟取真鲭(熟成8日)我觉得每款嘅鱼味都好出,比起普通嘅鱼生更有鲜味,钟意食鱼嘅朋友一定要试吓

前菜:长崎小长井真牡蛎🦪,富山萤乌贼

跟住就讲吓d🐟寿司啦,总共有9款。
(渍物:牛蒡、大蒜)
✔长崎𫚕鱼腩(熟成28日)
✔长崎𫚕鱼赤身(熟成28日)
✔熊本小肌(熟成5日)
✔北海道青柳
✔北海道沙甸(熟成5日)
✔慢煮黑鲍
✔淡路岛由良紫海胆with北海道雪昆布
🍅静冈糖蕃茄🍅
✔宫城塩釜大吞拿鱼腩(熟成1个月)
✔鸟取真鲭(熟成8日)

我觉得每款嘅鱼味都好出,比起普通嘅鱼生更有鲜味,钟意食鱼嘅朋友一定要试吓熟成寿司❗️

食完寿司之后,有个汁煮宫城塩釜吞拿鱼下鄂肉🐠(熟成1个月)同埋特浓鱼汤秋田稲庭乌冬🍜作为总结💕个吞拿鱼好多肉呀同埋煮得够晒林。至于个乌冬,师傅系用咁多种鱼嘅鱼骨熬成嘅,所以食乌冬之余,重可以饮埋个超级浓味嘅鱼汤😋

最后,北海道十胜红豆蕨饼就为呢餐画上一个完美嘅句号。

呢餐所有嘅食物都系围绕「鱼」同「熟成」2个字。如果你都钟意呢两样嘢,不妨嚟试吓呢间人情味十足嘅Omakase小店❤️
(价钱:$2000加1)