2022-10-06 67 浏览
💕金麥泰九龍城其中一間老字號泰菜館🇹🇭基本上你諗到嘅泰國菜式呢度都食到,由泰國華僑主理,未有機會飛泰國都食到正宗泰國味道❤️🔸三味鰂魚 三味魚係Signature嘅一道泰式料理外脆內嫩嘅鰂魚魚皮部份炸得香口,廚師好細心已將魚肉起骨🥢食嘅時候除咗一兩條細骨,基本上都係啖啖肉🤗甜酸汁亦落足料加咗新鮮蕃茄同菠蘿煮㗎🍍酸酸甜甜好開胃,食得出呢道菜相當有誠意🥰🔸菠蘿海鮮炒飯🍍必點菜式✨以菠蘿殼裝住滿滿嘅炒飯,加上肉鬆、腰果,賣相吸引得嚟口感十足炒飯粒粒分明夠鑊氣,仲加咗特色嘅泰國臘腸,食落更有油香,水準不錯😊🔸泰式串燒雞肉/豬肉/牛肉🍖串燒燒得香噴噴,我地分別點咗豬、牛、雞只賣$14一串但份量俾得大方,大大串㗎其中雞肉最值得推介,口感juicy滑嫩油香配合香濃沙爹醬,味道有驚喜❤️🔸泰式青咖哩雞🥘青咖喱質地濃厚,帶點點椰香味,個人最鍾意青咖喱撈菠蘿炒飯,唔知有無同好呢😆🔸泰式豬頸肉炒芥蘭芥蘭炒得夠味而唔會苦,食落有蒜香同樣大大碟,仲有口感爽彈嘅豬頸肉,會令人不知不覺食多好多菜👍🏽🔸芒果糯米飯🍚雙色糯米飯淋上椰漿,軟糯口感夾雜清甜椰香,無論幾飽都忍唔住食多兩啖☺️🔸泰國燕窩以前去旅行會專登去唐人街食燕窩
💕金麥泰

🔸三味鰂魚
三味魚係Signature嘅一道泰式料理
🔸菠蘿海鮮炒飯🍍

🔸泰式串燒雞肉/豬肉/牛肉🍖
串燒燒得香噴噴,我地分別點咗豬、牛、雞
只賣$14一串但份量俾得大方,大大串㗎
其中雞肉最值得推介,口感juicy滑嫩
油香配合香濃沙爹醬,味道有驚喜❤️

🔸泰式青咖哩雞🥘

🔸泰式豬頸肉炒芥蘭
芥蘭炒得夠味而唔會苦,食落有蒜香

🔸芒果糯米飯🍚

🔸泰國燕窩
以前去旅行會專登去唐人街食燕窩🤭
估唔到香港都食到泰國燕窩,而且只賣$38性價比高,啖啖都食到一絲絲清甜嘅燕窩
加上少少椰漿🥥感覺滿足

🔸芒果沙冰🍨