2017-06-11
喺觀塘雖然鍾意周圍搵食,但係價錢方面亦都係一個幾重要嘅因素,因為如果餐餐食到甘貴,會無人食飯架。今日又係老細請嘅日子,咁梗係揀一間貴啲嘅嘢去食啦。呢一間米之蓮嘅西餐廳係觀塘開咗好耐,其實之前同老細來都食過一次,但係嗰陣時候啱啱開個價錢就真係比較貴,食完一次之後連老細都話唔想再去。但係聽老細講,呢度嘅老闆因為個位置嘅關係,重新整理過個價錢。所以而家價錢同食物係性價比高。附上餐包,亮點係拒自製的沙醬醬,點乜都甘好食。午餐佢有幾個唔同嘅選擇,首先頭盤你可以揀餐湯,沙律又或者自助沙律吧。又為食嘅我咁當然就係揀自助沙律吧,沙律吧嘅範圍雖然唔算好大,但係有冷盤嘅長通粉,水果沙律同埋沙律菜等等都夠哂。老細就揀咗個餐湯,個餐湯味道有啲似龍蝦湯,夠晒濃郁,有香嘅魚味,而且入邊有魚肉喺度,味道都唔錯。主菜就揀咗個慢煮牛尾長通粉,個牛尾真係冇得頂,夠晒份量,而且炆到夠唒淋,入口一陣陣濃濃嘅牛味,入口即溶。另外就揀咗個熱狗包,唔好以為呢度嘅熱狗係出面好普通嘅熱狗。呢度嘅熱狗係珍寶熱狗,份量當然夠大啦,而且腸都係用咗非常之粗身嘅脆皮腸。重點要提一提就係佢呢一個包唔係普通嘅熱狗包,係特製嘅牛油軟包,咬落去外邊香脆
附上餐包,亮點係拒自製的沙醬醬,點乜都甘好食。
重點要提一提就係佢呢一個包唔係普通嘅熱狗包,係特製嘅牛油軟包,咬落去外邊香脆,中間牛油香喺每一啖散發出來,柔軟熟又夠香。
點解話佢呢度嘅份量非常之夠,因為除咗有頭盤之外仲有主菜,仲有個餐包,最後只需要加多$30就有一個米之蓮級嘅甜品,唔使多講啦!淨係睇個樣都知佢就好食啦!