2020-03-10 172 浏览
係尖沙咀K11嘅頑固壽司,作為香港第一間分店,除左有新鮮嘅食材,師傅精心嘅烹調,仲保留左日本店家對顧客嘅熱誠同人情味。聽講岩岩開業嗰時日日都大排長龍,不過遇上疫情後,商場人流大減,可以輕鬆預訂到平日嘅晚市食。係大家研究緊個餐牌時,經理好熱心咁走過嚟開始介紹,仲非常詳細,聽得出佢真係做足功課,連每一款魚都可以講得出有咩唔同經理講過,因為佢地無用機器去握制壽司,保留番最原始由師傅手握,所以需要比較多嘅時間,要我地耐心等候。壽司種類非常多,除左一般魚生,仲有火炙同料理長特別製作嘅醬汁壽司。帆立貝刺身佐柚子醋果凍帆立貝肉質厚身,淡淡嘅甜味配上柚子醋,酸甜開胃,貼上柚子肉好清新。蒸鮑魚刺身鮑魚有淡淡嘅酒味,所以蒸嘅時候應該有落酒,帶出個鮮味,鮑魚肉蒸完後再冰過,所以非常彈牙爽口,仲好鮮美,配上鮑魚乾醬汁,個味更出。特上壽司拼盤 十二貫分別有鰤魚、大拖羅、中拖羅、帆立貝、平目魚、金木鯛、牡丹蝦、鰻魚、海膽、三文魚子、玉子燒、碎拖羅小卷配件魚肉都非常厚身,肉質肥美鮮甜,其中海膽同埋帶拖羅係非常出色,海膽嘅甜味充斥着整個口腔,久久不散,以大拖羅非常香口,非常滿足。成個過程,不停有人為我地添茶,基本上個

帆立貝刺身佐柚子醋果凍

蒸鮑魚刺身

特上壽司拼盤 十二貫

成個過程,不停有人為我地添茶,基本上個杯無空過,而經理亦都好關心食客嘅反應,每一枱客人佢都會去接觸,當日有客人慶祝生日,佢仲親自捧生日蛋糕出泥帶頭唱生日蛋糕,真係好用心。