2019-07-12
今日親子遊去左沙頭角同埋聯和墟,其實聯和墟有好多古蹟,非常值得参观。夜晚喺聯和墟行到攰又口喝又唔想食飯,咁就試左越瀧棧,因之前有位住粉嶺嘅同事介紹话好食又抵食、咁试下有冇驚喜。當然佢介紹左主菜俾我,最後會同大家介紹番。一開波一定要整番個棷青先,天氣熱解下喝,棷青夠冻夠冰。仔仔豬B叫左杯棷汁名冰也很不錯。首先我叫左香茅雞翼🐥, 雞翼炸得好好,恰到好處皮脆肉嫩,唔使一分鐘,已經KO一隻。跟住叫左個木瓜絲沙律,木瓜絲切得好幼細,酸酸地易入口同好開胃,增加左我嘅兽性食慾。本身已經肚餓架啦,攪到仲肚餓,大獲 ☺❤係你啦, 我最愛食嘅軟殼蟹🦀,OMG! 點解咁大隻㗎,軟殼蟹炸得好脆, 唔似其他餐廳的軟殼蟹細細隻咁食到到喉唔到肺,呢個一定要試。仲有越式蝦米纸卷,記住要点住汁食。我叫左我嘅主菜火車頭湯河,呢個河粉超大碗,料真係十分足,牛丸、牛展、牛怕葉都好食,唔會太硬。有時其他越南餐廳啲火車頭粉,会overcook左D料,令成碗河粉浪費左,呢碗嘢好抵食,我都要同豬B share食。最後就係我講嘅主角出場,誠意推介這間店的越南咖啡,因為真正的係越南咖啡係慢慢滴,滴完一飲,咖啡非常滑口.非常高質。吾似有些
椰青
仲有越式蝦米纸卷,記住要点住汁食。
最後就係我講嘅主角出場,誠意推介這間店的越南咖啡,因為真正的係越南咖啡係慢慢滴,滴完一飲,咖啡非常滑口.非常高質。吾似有些越南餐廳嘅越南咖啡,完全好似即冲咖啡咁。我對咖啡都有D要求但又唔會太離地ge,講真這個咖啡,我會再為它而來
可惜我遲了黎食晚飯,燒鱼sold out,下次會再試。