2022-11-18 4964 浏览
今次系第二次嚟食,相隔上一次已经成年前,第一次冇影相冇写食评。因为住新界既关系,相对嚟呢度食饭比较远,但为左呢个牛腩煲我觉得远d都值得。呢间系熟食市场既舖头,好岩我口味,汤好清甜,处理食材既方法亦都好好。清汤牛腩锅牛腩岩岩上枱既时候,牛腩未完全够身,仲有少少咬口,牛腩锅入面仲有牛蹄筋,牛骨,牛脆骨,牛毛肚,虽然每样只系少少,另外有白萝卜,粟米,食材简单,但系处理得好唔容易,因为每样食物炆煮至软淋既时间唔同,所以食得出系用心制作,个汤好清,食完之后唔会口渴,份量亦都好多,佢同果d出名既清汤腩舖头比较,真系一d都唔失色。慢火煲住咁食,d食物越煲越淋超正!上汤浸猪膶粉肠猪膶够厚,粉肠够淋身,汤饮落同牛腩煲有少少唔同,猪膶好爽食落口感觉好正,比果d做猪膶粉面既餐厅做得更好。未有机会试佢其他食材,望到鲮鱼球,上汤浸鸡,蒸鸡,手切牛肉,好多枱都有叫,呢间舖如果钟意食牛肉真系好大机会再帮衬。酒水又唔贵,见好多熟客都有带红白酒上去饮。

清汤牛腩锅

上汤浸猪膶粉肠