2015-10-16 437 浏览
我兩口子都鍾意食西餐, 元朗區有好多選擇, 但質素差距大, 好唔好亦要試一試先知。。。之前經過都想試下Mustard Seed, 決定今晚嚟食個dinner入到餐廳, 環境幾舒服, 兩側圍住都係梳化位, 大路中間就放左二人台, 配上一黑一紅櫈, 而且唔會密麻麻, 夠晒空間一坐底, 店員會遞上水及餐牌, 仲會推介一下餐廳既特色食品, 而且全程笑容, 好nice, 又有問必答, 讚!聽完介紹再睇餐牌, 其間台員奉上餐廳自制面包同芥末醫, 包係硬身脆口啲, 點芥末醬感覺幾得意最後我地點左以下食品湯(店員推介, 季節限定): 三色刺身凍湯, 用玻璃mug裝住, 最底層係凍湯啫喱, 中層係cream加薯蓉, 面層係刺身(蝦, 海旦,帶子), 呢個配搭好新鮮, 食落口感好好, 好鮮, 最正就係個海旦, 好鮮味, presentation又靚, i like it😋頭盤叫左三款:1。parma ham n melon: 正常配搭, parma ham咸味適中, 咁味唔濃2。田螺酥皮盒: 面係田螺, 夠香甜又大隻, 中間薯蓉, 外面係酥皮脆卜卜, 口感外脆中間軟綿綿, 田螺又香甜, 比起傳統焗法, 咁
最後我地點左以下食品

頭盤叫左三款:
2。田螺酥皮盒: 面係田螺, 夠香甜又大隻, 中間薯蓉, 外面係酥皮脆卜卜, 口感外脆中間軟綿綿, 田螺又香甜, 比起傳統焗法, 咁樣食真係另一番風味又創新!
3。西班牙炸薯球: 外面炸到脆卜卜, 裡面係軟軟既薯蓉, 食落唔油膩, 都ok, 但唔算突出
主菜: 12oz相擁牛(個名有啲攪笑😜), 要左5成熟, 一出場有啲震撼, 因為我覺得都好大份下, 跟著就聞到超香噴噴既牛扒香。。。即刻手起刀落睇下生熟程度, 果然恰到好處, 好香牛味好juicy, 試過配蛋黃醫同英式芥末, 發現原來咩都唔點係最好味, 最original。。。而墊底薯蓉食蓉亦唔同出面果啲, 好香好好味架, 絕對誠意推介
最後要左兩杯English Tea作結尾, 香濃紅茶味, 可以消膩!
熱辣辣面包
三色刺身凍湯