2018-02-19 3280 浏览
早排天氣凍,特別想食幾樣嘢:羊腩煲、打邊爐、煲仔飯,同埋生炒糯米飯。要搵好食的生炒糯米飯其實幾難,唔係炒得太濕,就係冇咩料。太子的「志記海鮮飯店」係正地鐵出口旁,格局係好舊式的街坊飯店,但原來佢的生炒糯米飯係有名的招牌菜。舊式的海鮮飯店有個共通點,就係菜式分量偏多,所以人少的話,就唔好太貪心點咁多。好彩,佢的糯米飯係可以選一碗($75)同一碟($120),如果兩個人食一碗,每人都大約分到兩碗。一睇已知飯炒得乾身,唔會黐到一舊舊,飯亦夠味,加上非常足料的臘腸、蝦米等等,質素果然高。生炒骨($82)係去傳統飯店必叫菜式,其實我仲未分清楚生炒骨同咕嚕肉分別,不過都係聽聞呢度的生炒骨做得好,就即管試下。生炒骨醬汁呈冶艷的橙紅色,唔會過多或過少,配上青椒、菠蘿、洋蔥等等,未食都覺得賣相好吸引。醬汁酸甜適中,骨的粉漿都唔厚,好食。另一種必吃佐酒佐飯菜式當然係椒鹽九肚魚($80),條條肥大又完整,唔會甩頭甩骨,炸漿薄薄的,外面微脆,裡面仲好嫩滑,火候恰到好處,就只欠支啤酒。食飽飽伙計叔叔仲送左碗綠豆沙,雖然免費,但都煲到起沙,清甜味道可以沖刷下味蕾,非常滿足。
另一種必吃佐酒佐飯菜式當然係