2009-12-04
呢一餐......已經係我今星期請既第三餐生日飯,哈哈,黎緊仲有幾餐,今個月既卡數...真係唔敢想像。想同BABE食餐好既,又唔係好知食咩,所以諗下不如食BUFFET算啦。見六國酒店星期一至四免加一,剛巧我地又約左星期四,咁就一於黎呢度食啦。我BOOK左 7:30,我只係遲左 5 分鐘,佢已打俾我,我心諗唔駛咁急呀? 去到安排左個窗邊二人位俾我,非常之好。發現真係好多人食,個環境真係幾嘈下.... 有少少似係酒樓咁。不過又平又好既野當然受歡迎架啦,去到拎野飲先,又 4 款選擇,橙汁,什果賓治,青檸綠茶,水..... 青檸綠茶勁清,好似酸酸地既水咁,什果賓治甜甜地咁,幾好飲。出去拎野食啦,先食冷盤,海鮮有小龍蝦,海蝦同翡翠螺。三樣水準都好,翡翠螺好大隻,非常鮮味,超好食! 海蝦一般,都係新鮮既。小龍蝦好好食wor,食左幾隻,好多蝦膏,而且D肉好鮮味,非常唔錯。不過有D好細隻,所以要識得揀。刺身三文魚OK,但另一隻唔知係咪立魚,好鬼腥。佢另外有一個冷盤係鴨肝批,個人覺得呢個好好食。因為鴨肝非常香,有塊火腿可以中和下味道,不過當然不能吃太多,因為頗膩的。熟食選擇不多,但大部分也很好吃! 是真
熟食選擇不多,但大部分也很好吃! 是真的! 通常吃BUFFET的熟食我也不太欣賞,覺得頗粗製濫造,但這裡我試了多款也覺得非常不錯。其中有牛柳粒,牛脷與焗田螺個人也覺得很好。牛柳粒很淋,而且很香肉味,不會太肥膩! 焗田螺有很多薯蓉,吃少少就好了,但田螺味道很不錯。另外還有羊肉,一點也不肥,又不羶,喜羊的絕對可一試。吃了這麼多肉當然要吃些菜啦! 選擇不多,但只想清一下口味,所以沒什麼所謂。
旁邊還有廚師切切切燒牛肉和德國腸仔,不過燒牛肉一般,不是太好吃,有點點un。腸仔有點鹹,有兩款選擇,也是不錯的。
甜品區非常吸引,有朱古力及白朱古力噴泉,不過甜到爆! 我吃了一粒棉花糖已覺得夠了。Haagen Dazs雪糕有 4 款,雲尼拿,朱古力,士多啤梨與咖啡!! 吃了前三款,士多啤梨不是我的口味,太甜。另外兩款當然沒問題,非常好吃。難怪常見到那裡有常常有條隊呢!
自製waffle正! 不過唔係好識用個個焗爐,好彩有個姐姐幫我地。我地加個雪糕上去食真係非常之好食! 我地加花生醬同奶油好似食緊格仔餅,哈哈! 另外還有cheese cake,木糠布甸和心太軟。這 3 款我也覺得非常不錯。不過心太甜實在太漏了,我地二人吃一個已經夠哂數。cheese cake好吃,不可錯過,超香芝士味! 麵包布甸我地吃時已經變得非常凍,所以質感變得很怪很難吃。
最後吃了這麼多東西,自己整返杯檸檬茶消消滯,正! 哥哥服務非常好,我說朋友生日,他還幫我預備蠟燭[添! 有求切應,成日幫我地影相,我地坐到 10:30 d人走哂都無趕我地走,真係非常之好。下次有機會一定要再黎食! 因為我覺得熱盤都好食真係好難得。不過最緊要,都係可以兩個人開開心心咁慶祝生日。=)