2019-07-05 32 浏览
生日當日男朋友帶我去左新蒲崗試左一間隱世既食肆-蟹仙海鮮蒸氣鍋,係門口就會見到佢地唔同既套餐,但係入到去靚女姐姐先介紹佢地既海鮮主打由外地新鮮運到黎香港,即劏即食既時令海鮮。我地就揀左個情人套餐,一次過可以試齊18款唔同既海鮮、肉類同埋甜品,一向中意食海鮮既我,見到第一碟海鮮併盤既時候已經被深深吸引,分別有翡翠九孔鮑魚、越南海虎蝦、北韓野生游蚌、日本大元貝或者蟶子兩款我地各揀左一件、韓國慶南蠔或紐西蘭青口兩款本來都想各叫一件試下,最後黎左兩件韓國慶南蠔、野生花尾龍躉片。最為推介既係鮮甜既韓國慶南蠔、蟶子同埋北韓野生游蚌。之後上枱既海鮮仲有澳洲青年龍蝦、野生瀨尿蝦皇、越南頂角膏蟹或菲律賓大黃奄可選一隻,人多既話仲可以有唔同配搭,一次過試哂咁多款;我同男朋友試齊兩款蟹,越南頂角膏蟹當日有小小失準,但啲蟹膏好鮮甜好濃味;菲律賓大黃奄既蟹膏就比較甘甜、肉質爽嫩;值得一讚既係野生瀨尿蝦皇,三個字形容既話係爽、甜、正!蒸氣鍋全程都有靚女姐姐幫手計時同埋蒸野食,我地全程只需要負責食,食緊蟹既時候,佢地就蒸肉類同丸類,唔好以為係普通貨色,當中有安格斯牛、黑毛豬、蟲草花雞件、芝心小籠包、星爺爆漿瀨尿牛丸

蒸氣鍋全程都有靚女姐姐幫手計時同埋蒸野食,我地全程只需要負責食,食緊蟹既時候,佢地就蒸肉類同丸類,唔好以為係普通貨色,當中有安格斯牛、黑毛豬、蟲草花雞件、芝心小籠包、星爺爆漿瀨尿牛丸、蟹仙蝦蟹棗同埋墨汁墨魚丸,全部都唔係出面周圍都食到既款式,好特別。

食完肉仲有蔬菜,中和番食左咁多似既口腔,食完蔬菜仲可以食埋吸收哂海鮮精華既粥底,雖然個粥底未有預期中咁鮮甜,但都好好味。如果覺得太飽食唔哂既話,仲可以叫靚女姐姐幫你打包帶走。一餐完美既生日飯又點會少得甜品呢,當日就有木瓜燉官燕,好適合貪靚既女士們食架。

總括黎講食物質素好有保證,個個職員都好細心同埋友善、座位方面亦比較鬆動,人多既話可以早啲打電話預約廂房,下次有機會的話一定要試埋佢地既龍蝦刺身同埋象拔蚌刺身,值得推介既隱世小店。
2019-07-03
庆祝纪念