2018-10-07 60 浏览
朋友一直都想試下養心殿,今日我就趁住佢生日請佢食了左佢既心願!佐敦養心殿既裝修係懷舊中國風,整體運用木製品,例如枱櫈、屏風,橫樑掛上紅色燈籠。湯底我地揀左美人鍋&酸菜白肉鍋。美人鍋材料超多: 桃膠、圓肉、藥材。但最驚喜係鍋內有半隻細烏雞其實食完隻雞仔都飽左3成😂酸菜白肉鍋係幾抵叫既,因為本身鍋內已經一份酸菜白肉,餐廳仲會送多一份,即係免費有多碟豬肉啊~手切牛肉(細份): 細份都最少20片,牛肉味超濃,紋理分明,厚薄適中,超級新鮮,淥10-15秒就食得,滑嫩多汁,有少少似滑牛既口感。下次應該會叫大份雪花一口肥牛粒: 未食時後悔叫左,因為驚掌握唔到時間,淥耐左會韌。食完之後就好興幸自己有叫呢碟,因為每粒牛肉都滿佈雪花,我同朋友就唔食太生,所以淥4分鐘以上,8成熟就最好。我地發現即使淥10分鐘以上,牛粒都唔會韌同埋“鞋”,可以慢慢烚。手工丸類拼盤: 總共有12粒,我個人就最鐘意黑松露蝦丸,因為黑松露味好突出~d手打丸又好彈牙。梅菜豬肉丸係第一次見,好似阿媽自家製既梅菜肉餅味。招牌鹵味拼盤: 拼盤有豬大腸,牛展,牛柏葉,全部鹵得好入味,豬大腸又夠腍,冇臭味即炸脆響玲: 即炸係唔同d,金黃色又完
朋友一直都想試下養心殿,今日我就趁住佢生日請佢食
了左佢既心願!

湯底我地揀左美人鍋&酸菜白肉鍋。

其實食完隻雞仔都飽左3成😂

即炸脆響玲: 即炸係唔同d,金黃色又完整大條,脆到可以即刻食,唔油膉。淥5秒就已經食得,吸左湯又有少少脆,正。

杞子菊花圓肉露: 打邊爐又點可以唔叫野飲呢,杞子菊花明目清熱,打完邊爐都唔怕熱氣,加左圓肉好清甜。

最後埋單送上甜品-益力多沙冰球。好味,但已經飽到食唔哂haha