2010-01-15
睇左Openrice幾年,萬豪是我頭幾位想試的自助餐廳之一,踏入2010年,就趁一月份是我的生日,就去食不停啦。先講少少前話,有關訂位, 服務:問接線生,問清楚平日和假日的價錢/食物之分別,職員回應平日價錢平少少,但食物分別不大,那就Book平日吧,14號有位,就成事了,13號收到電話confirm訂位,感覺有交帶。稍後會有後話。5:50PM可以入座,坐低好快就有服務員招呼,枱頭有2個靚靚藍色水杯,要左熱水,服務員換來是耳仔杯碟加一壺熱水,也不錯。環境:環視四周,枱與枱之間頗迫,相信座無虛席後,座位未能算得上舒適,我們的2人枱,也有少少茶餐廳迫枱FEEL。擺食物的Counter,只是細細的一小圈,重質不重量的我,唔太介意。食物:海鮮類:海蝦(爽口)花螺(甜味)翡翠螺(大隻爽脆)蟹腳(唔好味)龍蝦,好似有2款,波士頓(較大,肉身較霉散),唔太肯定是本地或西澳龍(較小和實用),本身好喜歡食龍蝦,但完全食唔到鮮甜味。生蠔食左一隻,幾腥,後來想再比機會佢,但已太飽,食唔落。屋企人就話較咸,但又唔太似淨係海水味。海鮮整體合格的,款式多選擇。熱盤:海南雞(肥瘦適中)花膠(不是平價花膠,但較大件的會
服務:
環境:
食物:
海鮮類:
海蝦(爽口)
花螺(甜味)
翡翠螺(大隻爽脆)
蟹腳(唔好味)
海鮮整體合格的,款式多選擇。
熱盤:
海南雞(肥瘦適中)
花膠(不是平價花膠,但較大件的會不夠淋,亦唔算入味,回本菜之一)
芝士蝦仁(蝦仁大且爽脆,芝士味欠奉)
咖喱蟹(蟹身實肉,但煮法是胡椒)
焗蟹蓋(釀豬肉,冇蟹肉)
咖喱魚(個汁辣,香口,正)
刺身:
三文魚/鳥背/赤背/北寄背/油甘魚,刺身是切好放係雪櫃,客人點,師父就放係隻碟仔內,我要左三款,全放左一個小小的碟仔內,感覺好冇格調,再講刺身的味道,真是一般回轉壽司店本質素,唔駛逐一講。
甜品:
選了幾款,低糖芝士餅,特濃芝士餅(正),Tiramisu(淨係得超甜味),蛋白梳乎厘(清清地,好味)
生果:
西瓜/哈蜜瓜/蜜瓜/菠蘿,比我感覺好唔新鮮,尤其西瓜,有一舊似切好左,放係雪櫃好耐咁。
講一講後話,去之前最期待的食物加菲蟹和帶子,竟然唔見影,龍蝦亦唔見得好味,真係有一絲絲失望。一路食一路諗好多野,五六日食物會否多D款呢?如果係,我係唔介意比多一百幾十,但侍應早前回應分別不大,我就冇特意去選擇五六日。算啦,就不再去想呢個問題了,又想起半島今佐的食物,去完會有再想去的衝動。
總結:
期望愈大,失望愈大。
第一次黎,但我又唔會特別黎第二次,亦唔會帶屋企老幼來。
食物算是影相好睇,但唔好食。
要我推薦呢餐有咩食物較特出,我會答冇。一定要選的話,我會選花膠。
想食龍蝦海鮮的鮮味,都係去返流浮山/三聖/西貢,會較滿足。
服務算是不錯的,送上的生日蛋糕,電話中要求寫上名字,字寫得很好,蛋糕味道不錯,款式也很靚。
食物方面,不可單用海鮮作招徠,其他食物質素都要多花點功夫,誠意不足。
埋單正價$400/位,HSBC白金咭有8折,有coupon加送生日蛋糕一個。折實$720。
商量左好耐,屋企人比喊臉,但我望向四周,食客取龍蝦影相,臉上都有滿意的表情,手鬆的我還是會比OK的。