2007-04-21
好開心!今日係自己大好日子,總共十個人陪我食生日大餐,更開心係,今餐真係好好食,好滿足呀^_^我一丁妹坦白講唔算真係好好好懂得吃,但都唔會亂咁叮,好似蔡一傑咁叮就真係寃枉大老爺了..講番正題!今次叫左好多野食:招牌菜活蝦剌身叫左兩碟,爆醬蝦丸三碟(四粒一碟),明爐生魚,咖哩牛腩煲,馬拉盞炒通菜,蝦膏炒飯,生牛肉河,串燒豬肉濱海,醃鳳爪沙律,冬蔭功湯,雲吞煲仔翅(自己食)...其實仲有多三至四碟,記唔哂!喺咁多間泰國餐我試了嘅嚟講,金寶嘅活蝦剌身算係最好食嘅一間,個汁好醒胃,啲蝦好新鮮!我初初會以為啲明星效應令呢度出名,但食落覺得出名都值得,如果唔係生,而係熟蝦,可能我會叫多兩碟..爆醬蝦丸(定係醬爆?)六十蚊一碟,都覺得少少貴,但食完覺得好好味,入面係蝦膏,好香,貴都要食,不過其中有一粒無蝦膏,唔知係唔係漏哂>_<原來除左泰菜,仲有越南菜食,所以選擇比其他泰菜館多!值得一提係冬蔭功湯,味道唔太酸唔太辣,好好味,有個泰藉女侍應教我地煲滾左先飲,因為隻大頭蝦啲膏會迫哂出嚟,仲好飲!串燒豬肉濱海..我諗濱海應該係一塊塊嘅米粉,用生菜包住串燒豬肉同濱海,點越式醬嚟食,好味,好開
串燒豬肉濱海..我諗濱海應該係一塊塊嘅米粉,用生菜包住串燒豬肉同濱海,點越式醬嚟食,好味,好開胃!
雲吞煲仔翅係慶祝我生日嘅主菜,味道都唔錯,不過個湯杰左少少!
本來有排都未叮,但係食到甜品了,好飽!芒果糯米飯到!可惜係...芒果食哂,剩番糯米飯..
一百一十八秒,叮!一個快樂嘅生日!一萬一千八百蚊!