2009-06-30 9 浏览
22/6/2009 (星期一)屋企人生日,想去食 Buffet 慶祝,上 Open Rice網頁搜集資料,睇下有乜好介紹,選這間酒店的原因是因為有很多笑臉,而且有七折優惠。今晚收工去到酒店約七時,酒店已經有很多人客坐低食緊 Buffet,入座率都幾高,食物枱上放滿了不同種類的食物,我就好奇地四圍睇下:刺身:三文魚、吞拿魚、墨魚等等壽司:鰻魚壽司、玉子壽司、三文魚壽司、蟹柳壽司、加州卷等等日式海鮮爐端燒:蝦、帶子、羊架等等冷盤:蟹腳、大頭蝦、翡翠螺、青口、煙三文魚、沙律等等熱盤:咖喱、炒菜、蒸魚、蝦、蟹、腸仔、雞翼、薯仔、燒牛肉、鮑魚炒飯等等,不過好奇怪鮑魚炒飯見唔到鮑魚DIY自選配料的麵檔:選料後有專人幫你煮湯:羅宋湯、魚翅忌廉湯、中湯等等甜品:朱古力噴泉、Pancake、Waffle、Tiramisu、朱古力旦糕、海綿旦糕、Mousse、芝士旦糕、布甸、啫喱、豆腐花、馬豆糕、紅豆糕、雪糕等等生果Coffee & Tea:任飲 因為 Quota 有限,所以只係揀咗幾款食物試下:蟹腳:幾好食大頭蝦:好大隻,又爽口,而且幾多羔三文魚刺身:有專人即叫即幫你切,三文魚都算肥美燒蝦:專人即刻燒
22/6/2009 (星期一)
,而且有七折優惠

刺身:三文魚、吞拿魚、墨魚等等
壽司:鰻魚壽司、玉子壽司、三文魚壽司、蟹柳壽司、加州卷等等
日式海鮮爐端燒:蝦、帶子、羊架等等
冷盤:蟹腳、大頭蝦、翡翠螺、青口、煙三文魚、沙律等等
DIY自選配料的麵檔:選料後有專人幫你煮
湯:羅宋湯、魚翅忌廉湯、中湯等等
生果
Coffee & Tea:任飲

因為 Quota 有限,所以只係揀咗幾款食物試下:
蟹腳:幾好食

大頭蝦:好大隻,又爽口,而且幾多羔

三文魚刺身:有專人即叫即幫你切,三文魚都算肥美

燒蝦:專人即刻燒,熱辣辣,非常好味

朱古力噴泉:未玩過,所以用生果和綿花糖點朱古力醬,幾得意

Tiramisu:一般啦
芝士旦糕:芝士味夠香濃,好食

朱古力旦糕:一般啦
Mousse:一般啦
布甸:一般啦
馬豆糕:唔錯,仲食到有豆粒
雪糕:用Haagen-Dazs雪糕,而且有五種口味: 芒果、士多啤梨、云呢拿、朱古力和咖啡,五種口味都試咗少少,其實五種都咁好味,但我的最愛是士多啤梨