2010-07-19
珍珠奶茶店於旺角越開越多,不過其實變相可以分散下排隊既時間都幾好,唔駛好似以前係輕鬆飲買杯野飲都要 45 MINS,真係痴線~ 呢幾日天氣熱到癲,紫外線強度極高,聽到都驚,完全唔想曝露於陽光中~ 食完野返屋企途中就決定買杯野飲涼快下,記得信和有幾間台式飲品店,就闖左入去啦。而家生意真係難做,係巷頭已經聽到D店員不停大叫買一送一,跟住對面個間又大叫特價等等,雙雙係度爭生意,真係為佢地感到辛苦,最後兩間中揀左呢間。不過原來佢買一送一只限香芋奶茶,但由於家人唔好香芋,所以都係要返最基本既珍珠奶茶算啦。眼見佢真係好人手製作,所以等都等左幾耐下,而且呢間都幾多人幫襯。明明幾個NO,我都等左成十分鐘以上,幾經辛苦終於都有得飲啦。一拎上手杯野飲好冰涼下,飲落去即刻透心涼,舒服哂~ 茶味比想像中濃郁,而且亦幾有奶香,非常唔錯。沒有叫少甜,但一d都唔會覺得太甜,反而覺得剛剛好喎~ D珍珠都幾好食,煙靱度剛好,唔會太硬,而且食落有少少甜味,係少數我飲得哂既珍珠奶茶。價錢$12 一杯,唔係特別平,不過幾好飲,會再有下次~~~ =)