2018-01-31 1047 浏览
寒風呼呼,幾個朋友食飽飯仍未滿足口慾(說穿了, 其實大家都唔想咁快解散返屋企),飯後甜品是必須的解藥,藥到保證病除,但大前題是要配方準確,所以一間有質素的甜品店也是必須的!四個人有四個不同願望,有人好凍要食冰,有人寒底要食熱點,有人剛日本回來要食日式潮物,有人但求穩穩陣陣有個地方傾下計。一般甜品店未必能完全滿足所有願望,大家走到廣華街仍未有頭緒之際,見到呢間個名"甜牙牙"個名幾特別,北風猛吹再加點雨,好凍啊!見有位不用等位,不如大家入去坐低試下呢間啦桂花雙雪燉桃膠(雪梨及雪蓮子) $36這個是朋友A 點的熱辣辣滋補甜品,我偷了一匙試味,很清香桂花味,桃膠份量亦多再配上雪梨,雪蓮子,這個甜品絕對甜在心,暖在心。芒果雪花冰(芒果雪糕, 芒果爆珠, 荔枝椰果, 新鮮芒果粒 - 芒果醬) $49這個是我點我,我了解而且我要繼續,我知道今天只得九度天氣下,食完一定爽到震的,但我依然堅持繼續,是因為我見到餐牌上咁大堆頭,都只係賣$49,我完全被佢的大堆頭感動到。食落係凍架,牙都震呀,不過愈食愈"追住食",因為用料新鮮,呢個綿綿冰本身已經很濃芒果味,再加上如此多的芒果副產品,絕對適合芒果狂熱者!完熟

四個人有四個不同願望,有人好凍要食冰,有人寒底要食熱點,

桂花雙雪燉桃膠(雪梨及雪蓮子) $36
再配上雪梨,雪蓮子,這個甜品絕對甜在心,暖在心。
桂花雙雪燉桃膠(雪梨及雪蓮子)
再加上如此多的芒果副產品,絕對適合芒果狂熱者!
完熟 classic 心太軟, 伴雲尼拿雪糕 $54
呢個主要分兩部份,
1) 雲尼拿雪糕,呢個簡單當係雪糕咁食又得,一啖凍(雪糕)再一啖(濃濃的熱朱古力漿) 又得,得左。
2) 心太軟,要處理得好也不容易,坊間太多"中途出家"的甜品店,可以做唔到切開時"流漿"的效果,但呢間做到一切開就湧出來(見圖)
草莓族伴雪糕 $58
朋友剛從日本大阪回港,一直嚷著排隊也吃不到心齋橋某名店的「特製Premium Pancake」
因為此款「特製Premium Pancake」每日分三個時段共只供應60份 Pancake
所以見到呢間店有供應幾款Pancake 就毫不猶豫的點了這份。
這個 Pancake內層,原來也有夾附士多啤梨醬,
大家從照片也可以感受到這個甜品份量不少的,我們每人都拿了少些,最後她都未能完成,要靠朋友A幫忙才可以完成。
2018-01-29
桂花雙雪燉桃膠(雪梨及雪蓮子)