2011-04-12 26 浏览
一直都是Paul Lafayet 的捧場客, 早早便試過鎮店之寶Craquelin Au Chocolat 及拿破崙, Craquelin Au Chocolat 的確做得十分出色, 所以今次既然又踏入tst, 點可以唔去試其他鎮店之寶呢!一向喜歡Creme Brulee的我, 最喜歡四出尋找出色的Creme Brulee。大家如果有好介紹, 不妨介紹下。不過, 這裡的Creme Brulee, 暫時是最合我心意的。 $40/個, 分量十足, 把整個吃掉剛剛好。雲喱拿籽的香, 再配合微暖的焦糖脆面同埋唔太搶ge蛋香味, 正!個人認為, Creme Brulee唔可以太硬身又唔會太散; 而且蛋香味絕不能蓋過焦糖同雲喱拿籽的香, 卻又不能完全沒有蛋香味。而這裡Creme Brulee的口感及味道卻正正符合我的要求, 連分量都迎合埋, 真係教我如何可以不愛它呢。 CHOCOLATE SPONGE CAKE...又一佳作...原個蛋糕賣相的確超吸引, 不過好似唔多人食??? 所以今次特意叫了一件試試。蛋糕本身較實, 唔好以為係平時那些超鬆軟的SPONGE CAKE呀, 不過朱古力味出奇地比想像

大家如果有好介紹, 不妨介紹下。
蛋糕本身較實, 唔好以為係平時那些超鬆軟的SPONGE CAKE呀, 不過朱古力味出奇地比想像中濃; 而且食完一件之後已經好飽。
下次大家不妨試試, 但請不要把它跟Craquelin Au Chocolat 比較, 因為完全是兩回事來的。

順帶一提, 這裡的apple crumble, chocolate blueberry dome同pear tart都係一個唔錯的選擇。
但tiramisu卻還有進步空間, 咖啡味完全蓋過了酒香味, mascarpone亦較淡, 分量的比例明顯偏低, 而且可可粉完全唔夠甘香。

雖然tiramisu略為遜色, 但其餘的都屬水準之上, 絕對是值得一試的甜品店。