2023-08-12
尖沙咀食正餐嘅地方就有好多,不過食甜品又要有好食嘅地方就唔係好多喇,今次嚟到The One 4樓嘅Gram cafe & pancakes,呢度出名食梳乎厘同pancake,一於就試試佢啦🤤🥞超人氣招牌梳乎厘班戟 $138 呢款甜品一日只有三個時段提供,十分之罕有,佢以獨特嘅口感同豐富嘅味道而出名,梳乎厘班戟,外層酥脆,裡邊軟綿,每一啖都散發淡淡嘅香草香氣,令人回味無窮,餐廳亦都提供左鹹味牛油、淡味牛油同埋糖漿嚟配搭梳乎厘班戟,唔同嘅配料同疏乎厘嘅口感完美融合,帶嚟豐富嘅層次同平衡嘅味道,每一啖都係甜蜜同滿足嘅享受,絕對係甜品愛好者嘅首選🍈蜜瓜雪花冰 $118 選用新鮮成熟嘅蜜瓜,再將蜜瓜肉好似雪糕球咁樣,一個個用匙羹𢳂出黎,再將密瓜嘅殼放入細緻嘅雪花狀牛奶冰沙,加埋忌廉係面,令每一啖除咗蜜瓜本身嘅美味之外,再有埋忌廉嘅軟滑感,啖啖都帶嚟一陣清涼嘅感覺,彷佛置身喺夏日嘅翠綠之中。蜜瓜嘅甜度剛剛好,口感鮮嫩多汁,令人回味無窮,呢款甜品好食又解渴,係夏季必不可少嘅甜品之一📍尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L408號舖 - Gram cafe & pancakes (尖沙咀)