2025-08-30 0 浏览
靚、chill、咖啡,就係”不苦”。而家嘅咖啡店,並唔係得個靚字就得。除咗打卡,更重要嘅係嘢食(特別係咖啡)嘅水平同環境,以上缺一不可。而呢間喺鰂魚涌嘅”不苦”分店,就做到晒以上嘅嘢。而且,呢度係可以叫”set”,即係以main價錢,會包一個湯,嘢飲-$20,至於小食同甜品亦有一定減幅。考慮到所有嘢都可以打卡,其實呢個價錢幾合理。香煎海蝦龍蝦汁捲捲意粉 $148捲捲意粉喺呢度嘅招牌。呢個唔算太掛汁嘅意粉類型,但可以做到乾身之餘,龍蝦汁亦幾夠味。烤安格斯封門牛柳配黑松露惹菌汁伴薯菜 $258份量唔少嘅牛柳,最重要當然係成熟度嘅控制良好。除咗牛柳本身夠牛味亦有咬口,我個人係欣賞啲蔬菜,烤得幾香口,唔會煮過龍,份量亦多。和風明太子炸薯條 Set+$48呢個並唔係淨係炸薯條加明太子汁,佢另外會提供咗啲木魚碎,所以係幾有日式風味。脆炸海苔魷魚 Set+$48除咗本身魷魚夠脆,海苔亦有一定調味作用,魷魚爽口,冇煮過龍。維也納咖啡 Set+$38所謂維也納咖啡就係加咗鮮奶油或者奶泡嘅咖啡,呢度嘅維也納咖啡種類係Einspänner。除咗本身嘅奶泡同鮮奶油十足,佢個咖啡底質素要非常重要。個人認為呢度個
靚、chill、咖啡,就係”不苦”。

香煎海蝦龍蝦汁捲捲意粉 $148

烤安格斯封門牛柳配黑松露惹菌汁伴薯菜 $258

和風明太子炸薯條 Set+$48

脆炸海苔魷魚 Set+$48

維也納咖啡 Set+$38
所謂維也納咖啡就係加咗鮮奶油或者奶泡嘅咖啡,呢度嘅維也納咖啡種類係Einspänner。除咗本身嘅奶泡同鮮奶油十足,佢個咖啡底質素要非常重要。個人認為呢度個咖啡底先係佢嘅價值,相當香濃,甘香無比。

(凍)小山園抹茶拿鐵 Set+$37
雖然並冇咖啡成份,但呢個抹茶latte做出分層效果,仍然係打卡味十足。不過佢糖分喺底,飲之前要先攪勻。

Tiramisu Set+$48
相當靚嘅Tiramisu,食落去質素亦高。雖然酒味唔算好濃,但佢嘅奶油做得好滑,咖啡粉嘅份量亦適當。手指餅浸到有少少麵包嘅質感。

開心果芝士蛋糕 Set+$48
個人相當欣賞嘅甜品,不愧喺呢度嘅signature。開心果同芝士味各佔一半,並冇其中一邊獨大。而且兩種味道都有發揮空間,芝士味同開心果味同樣突出。我小朋友一陣就秒殺咗佢,我哋幾乎冇得食😵‍💫。

呢間可以話係Chill chill哋,咖啡質素良好,食物又唔錯嘅咖啡店,難怪就算喺傳統商業區,星期六嘅晚上都係滿客,而且要排隊!下次要試吓佢啲手沖咖啡,話晒呢度都有咖啡豆可以直接買走。