2019-08-31 100 浏览
前排去完泰国旅行又开始有d挂住泰国野喇。好在香港都唔少泰国餐厅!前晚去咗食湾仔间新泰,听过但一直都未去过。都系讲咗环境先啦!环境同一般光猛嘅泰国餐厅唔同,呢间d灯光系暗少少,有d黄灯咁:因为6点几就到,我地可以坐入去d有「帐篷」嘅卡位入面,入面系台隔离有盏好靓嘅小黄灯:我地连埋甜品叫我五样食物,第一样系越式春卷:入面都几多料下,粉丝都好食,个汁酸酸地几夹,但我觉得个皮有d太厚,有d太韧,薄d会好食好多。之后系牛油蒜香鸡翼!好香口:鸡翼肉质非常嫩,唔会炸到太干。重点系出面嘅炸蒜好好食,有牛油味,非常香口,加埋d洋葱,味道非常唔错,系我今餐评价最高嘅菜式。点少得肉碎生菜包呢:呢个d肉碎嘅香料味啱啱好,唔会过份重(因为我之前食过d香料味好重嘅肉碎,我个人唔系咁钟意)呢个个味啱嗮香港人口味,攞生菜包住食or送饭送面都好食。主食叫咗鲜虾Pad Thai:个蛋网好有诚意wor!最怕就系食d好湿身嘅pad thai,好彩呢个唔系咁!面质啱啱好,味道都唔错。唯独d虾我觉得冇乜虾味,不过雪虾都系咁上下㗎喇...甜品叫咗最稳阵嘅芒果糯米饭:有两旧饭,黑糯米同白糯米。芒果好甜,椰汁都好好味,浓稠度啱啱好。不

我地连埋甜品叫我五样食物,第一样系越式春卷:

之后系牛油蒜香鸡翼!好香口:

点少得肉碎生菜包呢:

主食叫咗鲜虾Pad Thai:

甜品叫咗最稳阵嘅芒果糯米饭:

有两旧饭,黑糯米同白糯米。芒果好甜,椰汁都好好味,浓稠度啱啱好。不过呢,佢d糯米系热嘅,出烟果只,应该啱啱煮好/有保温。热嘅饭配上冻嘅芒果会有d奇怪。个人prefer成碟野都系冻会好d。

价钱黎讲,两个人加埋一食咗$400。ok啦!地方又就脚。食咗咁多样野wor!满足嗮🥰