2023-05-13
今天同女朋友行街去咗一家叫做「相聚一刻」的餐廳,餐廳嘅裝修非常有風格,所以離遠就比佢吸引咗,而且氣氛亦都非常好,令人感覺舒適,最重要嘅係食物都非常美味,絕對不會令人失望。作為前菜,重點係肥美鮮甜嘅生蠔,$68就有6隻甚至任食都只係$308。生蠔非常鮮甜,而且有手掌心咁大隻,口感非常好,配上鮮檸檬同秘製醬汁,更加令人食指大動。女朋友點咗一份黑松露雜菌意粉,意粉嘅口啱啱好,而且黑松露和雜菌的香味都非常濃郁,令人回味無窮。而我點咗一份海鮮雜燴飯,依道菜同其他菜一樣出色,一啖食落去,芝士同海鮮嘅味道非常夾,而且海鮮嘅份量好足,仲切成合適嘅大細,同上湯燴好粒粒飽滿分明嘅米飯一齊,令我每啖都有驚喜。最後,我哋還點咗白酒,非常適合這種悠閒的用餐體驗。可惜黎得有啲早,未等到樂隊上場,夜晚嘅相聚一定更加精彩。整體來說,「相聚一刻」係一家非常值得一試的餐廳,佢們嘅料理非常好味,而且價格實惠。如果你正在尋找一家適合二個人或幾個朋友聚會嘅餐廳,相信依度一定唔會令你失望。