餐厅: 南海一號
资讯:

2020-12-14 386 浏览
平時男朋友比我折磨得多😂生日就帶佢黎南海一號享受下啦😘一入到黎餐廳 個環境幾舒適 樓底幾高 令到成間中菜廳感覺好大 唔會帶焗促感..一打開Menu 每個種類都有好多選擇 對於我呢啲有選擇困難症嘅人真係好難揀呀🤯好彩呢到既服務員都好好 落單時逐一為我地推介 好有耐性☺️由於我呢個咩都想食既人,最後我地揀左,小蔥拌子雞、上海小籠包、芝士蝦球煎飯、豆根銀杏泡涼瓜、川芎天麻燉魚皇同甜酸海班球😋首先講下佢個前菜 小蔥拌子雞先,一黎到 佢係好似手撕雞甘撕到一條條 拌左好多蒜蓉 辣椒粒同大量既蔥花 再配埋佢啲酸酸地既汁 係一個不錯既開胃小菜👍🏼然後係個燉湯 我真係好鍾意飲湯 可以話係湯水達人甘濟🤣佢呢個湯飲得出落左好多材料去燉 所以一啲都唔係求其孚顯您,落足心機 飲完之後 個人都覺得好補🤭滋潤曬跟住到小籠包喇😋大家都知 食小籠包最重要既緊係佢爆汁個下啦🤤呢間餐廳既師傅做到皮薄餡靚 勁鮮甜多汁 超Juicy 入面舊肉都唔會係乾柴個啲,好好食呀😋最驚喜最意想不到地出色既係甜酸海班球,最初我以為佢都係好似平時出面大排檔個啲甜酸咕嚕肉既味 只係轉左用魚去製,但食落口又係另一回事,佢既海班魚既鮮味完全唔會比啲牆
平時男朋友比我折磨得多😂
生日就帶佢黎南海一號享受下啦😘

最驚喜最意想不到地出色既係甜酸海班球,最初我以為佢都係好似平時出面大排檔個啲甜酸咕嚕肉既味 只係轉左用魚去製,但食落口又係另一回事,佢既海班魚既鮮味完全唔會比啲牆汁蓋過,魚既肉質我原本以為係好淋身個種 但食落質地勁爽口彈牙 完全無Expect過魚肉都可以做到甘 掂😳

另外 個芝士蝦球煎飯反而我自己個人而言就麻麻地喇 佢唔係做得唔好食 佢既蝦都係新鮮爽口 係好食既 但可能我唔太鍾意煎飯個口感 再加上加左芝士 令到成個感覺好膩 可能廚師係想有啲fusion效果啦😂但如果佢唔加芝士 同埋變左煎米粉 可能我會比較易接受😆不過都只係我個人感觀~

最後要極度推介大家食既就係 豆根銀杏泡涼瓜👍🏼🤩呢道菜我最佩服既係師傅既大師級刀工,簡直不得了,佢將啲涼瓜片到極薄 肉眼見真係差唔多去到透明個隻 因為佢切到甘薄 所以個涼瓜係勁吸湯 世界級正,我真係超推介大家呢個係必嗌‼️‼️‼️

因為我地book枱既時候仲Remark左係生日飯,所以食到最後仲有金箔椰汁糕送🥳好開心!同埋臨走仲走左出去露台個邊影返幾張相先走人 啲Staff仲好好甘主動話幫我地揸機🤣個夜境真係幾靚,如果大家有咩節日要慶祝 又鍾意食中菜既 都不妨黎呢到試試👍🏼
2020-03-04
庆祝纪念