2018-06-27 63 浏览
今日同朋友去街,咁啱講起我上個禮拜食左泰菜,點知佢地又想食,所以今次係去左九龍城嘅小曼谷🤣可能我地時間尚早,去到都仲有位唔洗等,店員安排左卡位比我地,坐得好舒服~遲多半個鐘嚟就開始要等位喇😳由於實在好肚餓嘅關係,我地嗌左都唔少野食~首先,我地嗌左個香芒蟹肉炒飯🦀 份量都幾多,我地四個每人一碗都仲有淨。炒飯夠鑊氣,芒果炒熱左仲非常鮮甜添!配埋肉鬆食,整碟飯加分左不少🤪不過如果蟹肉多返啲就好喇,因為食落都唔係好覺有好多蟹肉🤨泰國菜又點少得冬蔭公湯呢~我地嗌左大size,上枱時碗湯下面仲點著個火架~所以飲落都好夠熱。食埋啲蝦同埋菇,啲辣味仲出哂嚟。呢個湯酸辣味道適中,調教得啱啱好,所以好好味啊👍🏼另外仲炒左個鐵板豬頸肉通菜。呢碟菜味道唔鹹,豬頸肉又唔太肥,用鐵板上仲要非常型添🤣平時食泰國菜都唔會食牛排,但見餐牌寫住推介😲就點埋佢🤣估唔到原來咁有驚喜!牛排大概5-7成熟,入面仲係粉紅色生生地,食落完全無血腥味,而且一啲都唔韌!佢燒嘅時候上面點左啲醬汁,所以好入味 🥩呢塊西冷牛小排真係好推介👍🏼我地諗住叫隻海南雞唔會好大份,所以嗌左一隻,但上枱時份量多到嚇親~一隻心型碟只係半份,所以呢到係我同朋

我地諗住叫隻海南雞唔會好大份,所以嗌左一隻,但上枱時份量多到嚇親~一隻心型碟只係半份,所以呢到係我同朋友兩個人一齊食,另外兩個朋友再自己食一碟🤣雞非常嫩滑,無咩骨又易咬,點埋碟醬食就好有雞味😳不過下次都係嗌半隻就夠喇~

唔好以為已經食曬啲野⋯⋯其實仲有條明爐烏頭魚🐟隔離仲有一碗湯,係比你一路燒條魚一路加啲湯上去。條魚都幾滑~但食落唔係好夠味,連埋啲肉碎食會好啲🤪

飲品方面,餐牌推介住「椰青波波」,我見好似幾得意,就點左嚟飲下🤤原來佢係將食個椰青批左個皮,起左啲椰肉,入面盛住啲椰青水,感覺好特別🤣重點係唔洗自己扢啲椰肉嚟食,啱哂我呢啲懶人😝

總括嚟講,呢間泰國菜價錢合理,食物質素都幾好,好啱同朋友或者屋企人一齊過嚟食飯啊!👍🏼