2019-05-05
黃金海岸泳灘新開左一間歐陸fine dining 餐廳。有室內位更有室外位,地方好大!室外境觀開揚,而且不時有陣陣海風吹來。感覺好驚訝香港竟然有一個咁令人心曠神怡嘅地方! 服務態度方面,員工衣著整齊,非常之有禮貌,尤其係經理,佢每時每刻都同你笑住咁介紹每一款菜式! 經理先推薦一批no1 size 既法國生蠔俾我地。每隻都要養3-4年先有咁大! 法國 Ancelin 生蠔 size 有成半個手掌咁大 生蠔係即開上枱 連埋海水既咸味一齊食 非常鮮。連海水都可以飲埋!正!  頭盤 日本刺身牡丹蝦配白松露豉油 蝦的味道非常鮮甜,比壽司食既甜蝦更加鮮甜。  BB鱔沙律鱔我就食得多,但BB鱔真係未試過。估唔到肉質非常彈牙,但味道當然無一般既鱔味咁重。 配埋沙律菜同自家製凱撒沙律醬,的確好似雞胸沙律咁,但BB鱔又比雞胸別有一番風味。  鵪春脾 加焦糖蘋果 個脾雖然細細隻但食落都幾有香味。味道就同一般燒乳鴿差唔多。皮脆肉嫩。個焦糖青蘋果真係一個點睛。酸酸甜甜可以解一解膩。  南非五頭鮑中式鮑魚我都食唔少,但係鮑魚配上黑松露奶油真係覺得比配上中式飽魚汁更加惹味。我想連汁都脷埋,可惜咁做太失禮,只
法國Angelica生蠔
頭盤
BB鱔沙律
鵪春脾 加焦糖蘋果
南非五頭鮑
中式鮑魚我都食唔少,但係鮑魚配上黑松露奶油真係覺得比配上中式飽魚汁更加惹味。我想連汁都脷埋,可惜咁做太失禮,只好制止下。😂
鵝肝
食鵝肝一定要燒到外脆內軟。好多高級餐廳燒既鵝肝都唔錯。但伴碟往往都會被忽略,因為鵝肝算係比較油膩又負擔重既一道菜。依間餐廳就有考慮過依一點,依味鵝肝就既伴碟就襯托得非常好。芒果蓉同無花果,可以減輕食完鵝肝既負擔。👍🏼
松露湯
黑松露既味道濃郁,呢度餸真係好顯出師傅功架。湯配送麥麵包
慢煮牛臉頰
牛臉頰我真係未試過,個牛臉頰要慢煮成十幾個小時,真係算係一道心機菜。牛臉頰食落非常冧身,肉質好綿,又好嫩。 我最喜愛既主菜之一。 食牛既牛魔王絕對唔好錯過!
牛橫隔膜
牛橫隔膜我都未試過,網上睇過先知原來係非常珍貴及稀有既食材。因為一頭牛只有一塊橫隔膜。分分鐘係比A5和牛還要貴的一部份。 肉味香濃 4-5成熟 軟硬適中,無筋。
牛板腱
3-4成熟。大廚落咗好少鹽分就已經將牛板鍵嘅鮮味完全表露無遺。口感perfect 。十分推薦!
甜品
甜品方面由左到右有雪糕芭菲 焦糖燉蛋 心太軟 布朗尼朱古力蛋糕 甜道方面就好似由左至右一層層就上升相信可以比到唔同甜品愛好者多種選擇。
飲品方面
我叫左薄荷青葉mocktail.
一款好飲既mojito所需要的已應有盡有,待到時有cocktail選擇既時候再作評論