2018-06-09 69 浏览
又到星期六,係食野既好時機了 但今次唔食lunch,係食好晚既下午茶,因為ot到4點幾先九龍塘走, lunch都未食丫唉。。。。好,正題,由於小弟收工太累了,走到去旺角時已經變左飢民,出左地鐵站更加就黎暈低咁濟,就喺呢個時候,我見到間門口好靚好有色彩既餐廳,而且聽到接待員講重有下午茶,我就二話不說入去醫肚。餐廳環境都幾舒服,大烏絲燈泡裝飾,燈光喺木色既裝修下顯的較柔和,有少少溫暖感覺; 座位大部分卡位都係貼窗,而其他座位間隔夠闊,傾計都舒服。到野食了,我今次忘記左影低個下午茶餐牌,真係唔好意思 總之我就點左個 嘉義雞肉飯 tea set。等左唔夠15分鐘,野食同飲品都黎齊左,好快。個set好豐富下(用偽文青木盤裝一定好食d),有個迷你雞肉飯、湯、三款小食同一杯野飲,45蚊黎講都幾有誠意。 先講個飯,雞肉係雞絲黎,有三片醃蘿蔔同少少米餅碎增加口感,醬汁偏杰身(我唔太識分,大慨係甜甜地既鼓油),但味道唔會太濃,我覺得剛好,咸中帶甜,易入口; 然後係小食,店員話日日唔同我是不知真假,總之今日係呢三款左起係椰菜,中間係中華沙津,右面係炸餃子,um,就正常味啦,份量還好; 至於個湯,有少少胡椒味
又到星期六,係食野既好時機了

到野食了,我今次忘記左影低個下午茶餐牌,真係唔好意思
總之我就點左個 嘉義雞肉飯 tea set。

等左唔夠15分鐘,野食同飲品都黎齊左,好快。

嘉義雞肉飯tea set

然後係小食,店員話日日唔同我是不知真假,總之今日係呢三款
左起係椰菜,中間係中華沙津,右面係炸餃子,um,就正常味啦,份量還好; 至於個湯,有少少胡椒味,但有少少油,就當例湯好了。

最後係杯奶茶,佢有大約十款奶茶揀,水果茶等等其他就以半價加配,而我點左仙草奶茶。奶茶幾好飲啦,正常,但我覺得仙草偏少,多番少少就好啦

整體黎講,我覺得呢餐lunch tea dinner mix,我都滿意,食物不過不失,份量以tea黎講好足夠,環境舒服似cafe。下次如果約左朋友食飯,而budget不多又唔想去坐得舒服d,可以一試,我覺得環境唔會令人失望。

2018-06-09