在香港,有唔少鋪頭都會開係一些商業大廈入面的高層。而今日行開銅鑼灣,我就入左呢棟同樣係商業食肆合一的大廈到食。這間韓國餐廳的位置不算太近地鐵站,可能因為這個原因所以鋪頭冇乜人,一上到去就有位。呢間餐廳我諗通常都是附近工作的人才吃的,入面只有一對 OL 吃午餐。但是環境方面就十分舒適寧靜,給人一種舒服的感覺。 店員給我們餐牌後,看見有午市套餐供應 (12:00 - 15:00),所以我們便一人選擇了一款。套餐包括前菜、主食和飲品各一。價錢方面以午市來說則比較貴,但款式都挺多嘅。首先到的是飲品-水果茶。左邊是荔枝口味而右邊的則是桃味,入面加入了一片檸檬以及一塊葉子來做裝飾。賣相算是不錯但兩杯水果茶都不太喝得出水果的味道,似是加了不同水果味的糖漿伴出來的,所以感覺一般。另外在前菜方面,我們都點了芝士沙律配油醋汁。店員把兩份沙律合併一起送上。望落去都幾豐富,有車厘茄、芝士、洋蔥同多種沙律菜。油醋汁係底部,所以要拌好先食。本身對沙律一般嘅我覺得沙律菜好大陣菜味,但配了油醋汁令味道平衡返。然後送上的是韓式什錦魚蛋湯 $118。一開頭送上的時候只有湯,我們還奇怪怎麼沒有飯,看看餐牌先知呢個冇配飯以呢
以呢個價錢冇飯真係唔抵食!我男朋友仲話呢個係靚女先食(想講比減肥或細食嘅女仔食
)。正常食量嘅人應該唔夠肥,但share叫幾個lunch set嚟講都算可以嘅。
然而味道方面可以接受的。湯的味道唔會話太淡,飲落去都 okay。什錦魚蛋湯嘅材料亦有幾多款式,例如蛋、幾款唔同嘅魚蛋、金菇、洋蔥同一啲蔬菜。
魚蛋幾煙韌,唔係冧個種,食落去都幾有咬感。但係總括百幾蚊真係唔太抵
 啲菜有幾棵唔太冧,食落去有啲青青地。
另一個 lunch set 的主食是招牌烤雞配野菜飯 $108。賣相都係一般般,面頭有啲芝麻做點綴。帶雞扒、蘿蔔絲同一些蔬菜。
呢個飯配了韓國的小醬汁,不過陣味有啲普通。而雞扒有少許冰鮮味,整體來說做得不是太出色。

兩個餐加埋 200 幾蚊埋單(收加一),性價比不高。味道同湯的份量有待改善,總結嚟講食物有啲普通,係一般韓國餐廳都能做得到的水平。
2017-10-18