2024-05-15
原來希慎B2層已經重開了一段時間,今日行行下才發現呢度好多餐廳同小食店,今次決定試吓其中一間日式餐廳<禾日>一入到去就聽到好日式既純音樂,餐廳環境寬敞,每枱之間都有一小段距離,好岩同朋友黎享受一餐寧靜舒適既日本餐。今次我同朋友叫咗二人dinner set,包含沙律,前菜,刺身,串燒,野菜,一道飯同甜品,非常豐富!炸軟殼蟹蟹籽沙律,一來到就見到好大舊炸軟殼蟹放係沙律上面,炸得香脆可口,而且每一口都吃到蟹肉的鮮甜,加上配搭埋新鮮沙律蔬菜,就剛好中和炒物的油膩感。前菜係日式海鮮茶碗蒸,茶碗蒸係我喜愛的日式料理之一,雖然看似簡單,但當中最考究係蛋的香滑程度。呢度的茶碗蒸沒有令我失望,嫩滑的蛋液口感柔滑,滋味濃郁,加上香菇蝦同肉,味道鮮甜,令我回味無窮刺身方面就有吞拿魚,油甘魚同帆立貝。刺身非常新鮮,尤其呑拿魚同油甘魚都沒有魚腥味,帆立貝大大粒而且鮮甜,非常出色!串燒就選擇了鹽燒車海老同豚肉白蔥串。一上菜就聞到新鮮燒起的炭火香味,未食已經香氣四溢。串燒都經過鹽燒調味,吃落肉質鮮美多汁,非常惹味。野菜天婦羅同樣新鮮炸起,新鮮的時令蔬菜裹上薄脆的麵糊,油炸至金黃酥脆,味道香脆而不膩。
野菜天婦羅同樣新鮮炸起,新鮮的時令蔬菜裹上薄脆的麵糊,油炸至金黃酥脆,味道香脆而不膩。最重要係一點都不厚粉,絕不會吃到滿口粉而只有小部份食材!
最後重頭戲-季節野菌釜飯,將豐富的野菌與燉煮的米飯結合在一起,味道濃郁而美味。呢道菜呈現了蔬菜和野菌的天然風味,令我一試難忘
甜品方面,分別有清酒雪糕同禾米雪糕。兩款雪糕都係禾日餐廳獨有的甜點,出面都好難吃得到。
清酒雪糕以清酒為基底,口感綿密而順滑,帶有微妙的清酒香氣,每食一口都好似飲緊一啖清酒般,非常特別!而禾米雪糕既禾米聽講係日本被鑒定為高級米飯之一,米質特別飽滿有嚼勁,而用禾米整成雪糕就有一種豐富的米飯香味,有點像吃豆腐般,非常獨特有驚喜