2019-10-03
個人幾鍾意食泰國菜,因為酸酸辣辣非常開胃朋友知我鍾意食,今日就特登帶我去元朗食泰國菜泰式小食比想像中多見啲菜式無論配搭定外型都非常有特色一坐低就有個有機前菜可以食食落有啲辣,但係味道唔錯越式紙米卷煙三文魚呢個紙米卷份量十足,紙米卷包著大量蔬菜同魚肉重點係個醬汁非常惹味,酸酸辣辣,所以就算紙米卷味道較清淡,但配搭咗醬汁就非常好食冬陰功湯呢個冬陰功湯加咗好多海鮮同調味料去煮,所以酸辣味較重沙嗲串燒呢度分別有豬、牛、雞三款串燒,啲肉本身落咗較重香料調味,所以就算唔加醬汁都好夠味道不過覺得醬汁本身同串燒好夾,所以加埋一齊食會比較好味廚師特色蝦醬炒飯呢個飯淨係外表都好有心思,上面鋪咗一層用蛋漿做嘅網,用蝦做咗個擺設飯粒炒得乾身,雖然係用蝦醬去炒,但係食落唔算太鹹泰式炒金邊粉每次食泰國菜都必叫嘅食物,呢款金邊粉嘅外表同炒飯有少少似,金邊粉炒得乾身爽滑因為辣粉同花生放喺旁邊,所以就算唔太食得辣都可以食到呢個炒粉椰青因為我唔算好食得辣,所以最後都係決定叫一樣飲品椰青水分十足,有雪凍過,食完辣野之後飲即刻透心涼呢度食物水準好好,環境都唔錯,的確係同朋友聚餐嘅最佳選擇
朋友知我鍾意食,今日就特登帶我去元朗食泰國菜
泰式小食比想像中多
見啲菜式無論配搭定外型都非常有特色
一坐低就有個有機前菜可以食
食落有啲辣,但係味道唔錯
越式紙米卷煙三文魚
呢個紙米卷份量十足,紙米卷包著大量蔬菜同魚肉
冬陰功湯
呢個冬陰功湯加咗好多海鮮同調味料去煮,所以酸辣味較重
沙嗲串燒
不過覺得醬汁本身同串燒好夾,所以加埋一齊食會比較好味
廚師特色蝦醬炒飯
飯粒炒得乾身,雖然係用蝦醬去炒,但係食落唔算太鹹
泰式炒金邊粉
椰青
因為我唔算好食得辣,所以最後都係決定叫一樣飲品
椰青水分十足,有雪凍過,食完辣野之後飲即刻透心涼
呢度食物水準好好,環境都唔錯,的確係同朋友聚餐嘅最佳選擇