2023-06-01 80 浏览
今日黎到湾仔既Boire et Manger,朝早食系食法国菜既,夜晚转左menu食日式串烧,咁特别一定要黎试下!✨鲷鱼浓汤本身以为会系浓厚质地既汤,但上到黎望落去清清地咁,质地比较清爽轻身。但入口鲜鱼味瞬间喷发,味道好够鲜甜,一啲都唔会腥!✨京葱炒牛舌片京葱炒到熟透哂,食落唔辣仲好甜!牛舌片份量都多,嚼开之后,肉汁爆发出嚟,肉质好软嫩,唔会过分咬唔开,食落几滑!✨烧白鳝白鳝烧到啱啱好,啲鳝皮香脆有嚼劲,而啲鳝身就好入味、好鲜甜,同时有啲微焦嘅味道。揿啲柠檬汁落去,酸酸地既味道感觉清新就更加正!✨蒲烧三文鱼腩啱啱一上嚟,见到啲三文鱼腩烧得啱啱好,金黄色嘅焦糖色泽,简直就令人垂涎三尺。啲三文鱼腩呢啲部位嚟讲比较肥美,啲肉质好滑嫩,而啲鱼油醇香呢,自然带出啲鱼肉嘅香气。加埋啲酱汁,味道更加浓郁,好入味呀!✨烧鸡肝鸡肝经过炭烤之后,呈现深啡色嘅外表,好似焦糖咁香。而且烤得啱啱好,外层焦脆,入面嘅肝味醇厚,口感嫩滑好咬,而且唔会太血腥。最特别嘅系啲肝味里面有啲淡淡嘅焦糖味,令味道更加层次分明。

✨鲷鱼浓汤
鲜鱼味瞬间喷发,味道好够鲜甜,一啲都唔会腥!

✨京葱炒牛舌片

✨烧白鳝